449472
Buitenland

Belgische reactor Tihange 'staat zachtjes'

BRUSSEL - De Belgische kernreactor Tihange 2 draait sinds zondagmorgen op een lagere capaciteit omdat er in het niet nucleaire deel van het complex een lekkage was geconstateerd. Zo lang de reparatie van het waterlek duurt, draait de centrale op een lager vermogen, meldde de betrokken energiemaatschappij Electrabel.

Het is volgens de onderneming een klein incident, aldus Belgische media. Pas maandag zou het vermogen opnieuw tot het normale niveau kunnen worden verhoogd. Daar ziet een aantal partijen niet naar uit. De oude centrales zijn fel omstreden.

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn bij de centrale. Tihange 2 is een van de 'scheurtjesreactoren', zoals de probleemgevallen ook worden genoemd. De centrale heeft ruim anderhalf jaar stilgelegen en is uiteindelijk 14 december weer opgestart.

De gemeenten Maastricht en Aken zijn van plan de centrale Tihange 2 via de rechter te dwingen te sluiten. De kerncentrale van Tihange ligt aan de Maas tussen Namen en Luik en ongeveer 45 kilometer ten zuidwesten van de Limburgse hoofdstad.

De Belgische partij Groen heeft zondag een campagne gelanceerd tegen de kerncentrale van Doel die bijna op de Nederlandse grens staat aan de rivier de Schelde. Groen-voorzitter Meyrem Almaci riep bij de start van de actie consumenten op om over te stappen op een energieleverancier die geen gebruik maakt van kernenergie.