449475
Binnenland

Koenders naar VN

DEN HAAG - Bert Koenders is maandag en dinsdag bij de Verenigde Naties in New York. De minister van Buitenlandse Zaken praat daar met secretaris-generaal Ban Ki-moon, en ook houdt hij in de VN-Veiligheidsraad een toespraak over het Midden-Oosten.

Met Ban Ki-moon overlegt Koenders dinsdag onder meer over de aanpak van de vluchtelingencrisis en over terrorisme, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag. ,,Migratie en internationale veiligheid zijn prioriteiten van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Het is goed om ook met andere internationale fora te zoeken naar manieren om elkaars inzet te versterken op deze urgente thema's'', zegt Koenders, die in gesprekken met VN-vertegenwoordigers het ook zal hebben over Syrië en de strijd tegen IS.

In New York is een bijeenkomst over de strijd tegen terrorisme. Daar zal Koenders vertellen over de resultaten van de antiterrorismetop die laatst in Den Haag was. Het ministerie meldt dat de minister de deelnemers aan de bijeenkomst op zal roepen om de in Den Haag gemaakte afspraken (onder meer over het delen van informatie) zo snel mogelijk in de praktijk te gaan brengen.

Nederland wil graag tijdelijk lid worden van de VN-Veiligheidsraad (2017-2018). Koenders brengt die ambitie in New York nog eens onder de aandacht. ,,We willen onze internationale verantwoordelijkheid nemen en ook op deze manier een betekenisvolle bijdrage leveren aan een wereld die veiliger, rechtvaardiger en welvarender is'', aldus Koenders. De verkiezingen voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn in juni.