Nieuws/Binnenland
449483
Binnenland

Laatste arrestante vrij

SPIJKENISSE - De laatste van de tien vrouwen die zaterdag in Spijkenisse zijn aangehouden in de marge van een Wilders-actie, is vrijgelaten. Dit heeft de politie laten weten. De vrouw blijft weigeren haar identiteit aan de politie bekend te maken. De politie blijft onderzoek doen naar haar identiteit op basis van feiten over haar die zijn genoteerd, aldus een politiewoordvoerster.

Als de politie haar naam alsnog achterhaalt, krijgt ook de tiende vrouw een boete, evenals de negen vrouwen die zaterdag al werden vrijgelaten. Zij werden bekeurd wegens verstoring van de openbare orde en schending van de identificatieplicht. Hun advocaat, Willem Jebbink, heeft al aangekondigd dat hij die bekeuringen bij de rechter zal aanvechten.

De tien vrouwen werden opgepakt op de Markt, waar de PVV-leider 'verzetsspray' voor vrouwen uitdeelde. Een groep vrouwen protesteerde tegen die actie. Jebbink stelde namens de vrouwen dat de aanhoudingen onrechtmatig waren, omdat er geen rellen waren of dreigden. D66 en GroenLinks hebben aangekondigd in de Tweede Kamer vragen te stellen over de aanhoudingen.

Wilders besloot de verfspray te gaan uitdelen na de massa-aanrandingen van vrouwen in Keulen. Volgens Wilders kunnen vrouwen zich met de spray verdedigen tegen 'islamitische testosteronbommen'. De protesterende vrouwen vinden dat racistisch en opportunistisch.