Nieuws/Buitenland
449504
Buitenland

Duitser lid van geheime politie IS

DÜSSELDORF - De Duitser Nils D. (25) blijkt lid te zijn geweest van de geheime politie van Islamitische Staat in Syrië. De komende weken staat hij in Düsseldorf terecht wegens lidmaatschap van de terreurorganisatie.

D. werd kort na de bloedige aanslag op de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs, waarbij twaalf doden vielen, gearresteerd door een commandoteam in een woning in het Duitse plaatsje Dinslaken. Hij heeft inmiddels een bekentenis afgelegd. Abu Ibrahim, zoals D. zich noemde na zijn bekering tot de islam, was tussen oktober 2013 en november 2014 in Syrië. Als lid van de geheime politie in Manbij, nabij Aleppo, wist hij van het folteren van gevangenen tot de dood erop volgde.

Ook arresteerde hij zelf zogeheten deserteurs en spionnen. Daarnaast was hij getuige geweest van een executie. Gruweldaden zou hij zelf nooit hebben begaan. D. kreeg uiteindelijk spijt van zijn keuze nadat zijn neef een zelfmoordaanslag pleegde waarbij twintig mensen om het leven kwamen in Syrië. De hevig geschrokken Duitser maakte de leiding van IS wijs dat hij zijn dochtertje uit Duitsland wilde laten overkomen en sloeg op de vlucht.

Na terugkomst in zijn woonplaats Dinslaken werd hij geobserveerd en afgeluisterd door de veiligheidsdienst. Toen hij tegen bekenden begon te vertellen over zijn handel en wandel in Syrië pakte de politie hem op. Nils D. staat op de dodenlijst van IS. De rechtszaak tegen hem zal meerdere dagen gaan duren.