Nieuws/Buitenland
449511
Buitenland

200 migranten bestormen Britse ferry Calais

CALAIS - Een groep van tweehonderd vluchtelingen heeft zaterdag zonder succes geprobeerd een Britse ferry in de Noord-Franse havenstad Calais te bestormen. Een groep van vijftig man wist wel het dek van veerboot Spirit of Britain van rederij P&O Ferries te bereiken, maar niemand kon het schip binnendringen. Alle deuren werden uit voorzorg afgesloten.

De bestorming volgde op een demonstratie van circa 2000 mensen in Calais om aandacht te vragen voor de leefomstandigheden van de vluchtelingen, die leven in een tentenkamp in de duinen - bijgenaamd The Jungle. Een deel van de demonstranten bestormde vervolgens het haventerrein.

De kade werd zaterdagavond tijdelijk afgesloten om ook de laatste vluchtelingen van het schip te kunnen halen. Velen gaven zich vrijwillig over, maar dat gold niet voor iedereen. Nadat alle migranten van boord waren gehaald, werd het haventerrein rond 20.30 uur door de autoriteiten vrijgegeven. De scheepvaart tussen Frankrijk en Groot-Brittannië, die na de bestorming enige tijd werd stilgelegd, is inmiddels weer op gang gekomen.