Nieuws/Buitenland
449545
Buitenland

Schoolschutter verdacht van viervoudige moord

LA LOCHE - De 17-jarige schutter die vrijdag op een school in de Canadese plaats La Loche een kogelregen afvuurde, wordt verdacht van vier gevallen van moord.

In de school werden negen mensen door kogels getroffen, van wie twee dodelijk werden geraakt. De Canadese politie maakte zaterdag bekend dat in een woning nog eens twee doden werden aangetroffen.

De slachtoffers in de school zijn de 35-jarige leerkracht Adam Wood en de onderwijsassistent Marie Janvier (21). Zeven anderen in de school raakten gewond.

Elders in het stadje zou de verdachte ook de broers Dayne (17) and Drayden (13) Fontaine hebben doodgeschoten. Over een vermeende familierelatie tussen de vermoorde broers en de dader wilde de politie zaterdagmiddag niets zeggen vanwege de minderjarigheid van de verdachte. De burgemeester van La Loche, een vriend van de familie, zegt echter dat de schutter eerst zijn twee broers thuis heeft vermoord en daarna naar de school is gegaan.

Ontreddering

De moorden in de provincie Saskatchewan hebben in heel Canada tot grote ontreddering geleid. La Loche is een arm, noordelijk en geïsoleerd stadje met weinig perspectief. Onder de 3000 inwoners heerst meer dan 20 procent werkloosheid. Verslavingscijfers en het aantal zelfmoorden zijn hoog. De gemeenschap bestaat uit oorspronkelijke inwoners, ook wel First Nations of Canada's Aboriginals genoemd.

Hoogleraar criminologie Mark Totten, verbonden aan de universiteit Humber College in Toronto, zegt niet verbaasd te zijn over de schietpartij. "Als je de dodelijke mengeling van hopeloosheid, misbruik, racisme, armoede en alcoholmisbruik kent, dan is dit het perfecte recept om zoiets als dit te laten gebeuren", aldus de wetenschapper, die vijf jaar in het gebied werkte.