449572
Buitenland

Miljardair Bloomberg overweegt kandidatuur

NEW YORK - Miljardair en voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg overweegt zich als onafhankelijke kandidaat in de Amerikaanse presidentsrace te mengen.

Bloomberg heeft zijn naaste medewerkers opdracht gegeven plannen te maken voor een kandidatuur naast die van de kandidaten namens de Democraten en Republikeinen, meldde The New York Times zaterdag. Volgens de krant heeft Bloomberg daar uit eigen portemonnee een miljard dollar (926 miljoen euro) voor over. De zakenman kan het lijden. Zijn vermogen wordt door het zakenmagazine Forbes geschat op 36,5 miljard dollar (33,8 miljard euro). Daarmee behoort hij volgens Forbes tot de veertien rijkste mensen ter wereld en hij staat in de VS als nummer zeven op de rijkenlijst.

De 73-jarige Bloomberg heeft in het verleden vaker met de gedachte gespeeld zich als onafhankelijke kandidaat in de presidentsrace te werpen. Steeds zag hij daarvan af omdat hij zijn kansen te klein achtte. In een campagne met Hillary Clinton namens de Democraten en Donald Trump namens de Republikeinen zou hij zich echter kansrijk achten, aldus NY Times.

Tijd dringt

De krant baseert zich op anonieme bronnen rond de miljardair. Verder wordt gewezen op enquêtes die in december zouden zijn gehouden om te zien hoe Bloomberg het bij de kiezers ervan af zou brengen tegen Trump en Clinton. Hij zou verder een nieuwe enquête willen laten uitvoeren in New Hampshire, waar op 9 februari een voorverkiezing wordt gehouden. Daar zou moeten blijken of hij een reële kans maakt.

De tijd dringt wel. Bloomberg zou begin maart een besluit moeten nemen over zijn onafhankelijke kandidatuur, wil hij op de stembiljetten staan in alle vijftig staten. De NY Times wijst erop dat nooit eerder een onafhankelijke kandidaat in het Witte Huis is gekozen. Wel kan een derde kandidaat de uitkomst van de presidentsverkiezingen sterk beïnvloeden. Zo was de Texaan Ross Perot in 1992 de onafhankelijke kandidaat in de strijd met Democraat Bill Clinton en Republikein George H.W. Bush. Clinton zou daarvan voordeel hebben gehad doordat Perot veel kiezers bij Bush weglokte.

Bloomberg was van 2002 tot en met 2013 burgemeester van New York. Hij werd gekozen namens de Republikeinen. Desondanks hangt hij veel sociale standpunten van de Democraten aan.