Nieuws
449585
Nieuws

Salarisrel bij nieuwe X-Files

Gillian Anderson kreeg voor de nieuwe serie van The X-Files de helft aangeboden van het loon van haar tegenspeler David Duchovny.

Dat ze deze keer slechts de helft kreeg aangeboden van wat Duchovny verdient, noemt Anderson (Scully) 'schokkend', in een interview met The Daily Beast. "Zeker als je bedenkt hoeveel moeite ik in het verleden heb gedaan voor gelijke beloning. Het is triest." De salarisrel is inmiddels gesust: naar verluidt krijgen beide acteurs nu wel hetzelfde betaald.

Tijdens de eerste seizoenen van The X-Files, dat in 1993 van start ging, moest de actrice ervoor vechten om op gelijke hoogte te komen met Duchovny. Zo kreeg ze in het begin instructies dat ze altijd een paar passen achter hem moest staan. Het duurde toen ook al drie jaar voor ze het voor elkaar kreeg dat ze evenveel betaald kreeg als haar tegenspeler. "Ik denk dat ze mij in het begin zagen als een sidekick", zegt Anderson.

De actrice kruipt in de nieuwe serie weer in de huid van de FBI-agente Dana Scully, die samen met haar collega Fox Mulder (Duchovny) probeert onverklaarbare zaken op te lossen. De eerste nieuwe aflevering van The X-Files sinds 2002 wordt zondag in de Verenigde Staten uitgezonden.