449598
Binnenland

Wilders deelt ’verzetsspray’ uit

Op een drukbezocht marktplein in Spijkenisse heeft PVV-leider Wilders zijn 'verzetsspray' uitgedeeld aan nieuwsgierige passanten. Het was een ludieke actie naar aanleiding van recente berichten over aanrandende asielzoekers zoals in Keulen.

"Een gekkenhuis", noemde een voorbijganger de bijeenkomst, nadat ze erin geslaagd was zich een weg te banen naar de hoogblonde leider door een web van massaal opgetrommelde politie en media.

Ze had gelijk. Publieke optredens van de met de dood bedreigde Wilders zijn zeldzaam en niet zonder risico. Daar kwam nog bij dat een groepje demonstranten de verbale confrontatie met Wilders aan wilden gaan. Zelfverklaarde feministen en andere tegenstanders van de PVV wisten zijn toespraakje aan het begin van de bijeenkomst te overstemmen met lawaai en een megafoon. De politie voerde daarop een aantal betogers af, omdat ze zich weigerden te legitimeren. Wilders trok zich er niets van aan en was intussen met zijn actie begonnen. Hij vindt dat het kabinet en de Duitse bondskanselier Merkel West-Europa in de uitverkoop gooien door de grote asielinstroom toe te laten. Het ging er in als koek bij veel omstanders in Spijkenisse, hoewel er ook marktbezoekers bewust afstand hielden en verklaarden 'zich te schamen voor die haatzaaier'.

De verzetsspray is geen pepperspray, want die is in Nederland voor het gewone publiek verboden. In het busje zit een goedje dat mensen legaal kunnen sproeien op een eventuele belager.

Na een halfuur was de PVV-actie voorbij en vertrok Wilders met gillende sirenes weer uit Spijkenisse.