Nieuws/Buitenland
449640
Buitenland

Guantanamo-bewoner weigert te gaan

New York - Je zou denken dat je er zo gauw mogelijk weg wilt. Maar Guantanamo-gevangene Mohammed Bawazir weigert het omstreden Amerikaanse detentiekamp op Cuba te verlaten.

Het Al-Qaeda-lid zou – na veertien jaar detentie – verplaatst worden naar Slowakije of Montenegro. Hij stapte echter niet het vliegtuig in. Zijn advocaat John Chandler is ontsteld en zal het hele overplaatsingsdossier opnieuw moeten inzetten. De verklaringen waarom Bawazir niet weg wil, lopen uiteen.

De Amerikaanse autoriteiten stellen dat de gevangene alleen naar landen wil waar familieleden van hem wonen, zoals Saoedi-Arabië, Indonesië of de Verenigde Arabische Emiraten.

Ook zijn er verhalen dat de 35-jarige man uit Jemen zwaar depressief is en hij liever binnen de muren van de Amerikaanse marinebasis op Cuba wil blijven.

Bawazir werkte voor Al-Qaedaleider Bin Laden tijdens de aanslagen van 9/11. Hij zorgde onder andere voor de communicatie en hielp bij het opleiden van nieuwe terroristen. Toch vormt hij volgens de VS geen gevaar meer. President Obama wil ’Gitmo’ sluiten, zoals hij beloofde bij zijn aantreden.

Ooit zaten er 680 gedetineerden vast, nu nog minder dan 100. Het Witte Huis vraagt andere landen gevangenen op te nemen, zoals er ook een verzoek is gedaan aan Nederland om twee gedetineerden in ons land te laten verblijven.

De Republikeinen in het Congres willen niet dat de gedetineerden naar de VS worden gebracht. Het is onduidelijk wat er met Guantanamo gebeurt als een Republikein de verkiezingen wint en president wordt.