Nieuws/Buitenland
449659
Buitenland

Stad van de Apengod eindelijk blootgelegd

TEGUCIGALPA - Archeologen leggen in Honduras de resten bloot van wat de mysterieuze ’Witte Stad’ lijkt te zijn.

Verhalen over de oude indiaanse beschaving houden ontdekkingsreizigers al in de ban sinds Hernán Cortez bijna 500 jaar geleden Mexico veroverde.

Op de plek in de jungle waar nu wordt gezocht vindt men inderdaad de overblijfselen van kalkstenen witte huizen. Een andere naam voor de vergane beschaving luidt de ’Verloren stad van de Apengod’. Volgens de legende zou een grote aap vrouwen hebben ontvoerd om op de plek een nieuw ras van mensapen te beginnen.

„Wij zijn gezegend om zo’n bijzonder moment in de Hondurese geschiedenis mee te maken”, stelde president Juan Orlando Hernandez. „Deze ontdekking heeft grote opwinding veroorzaakt.” Het lijkt te gaan om een geheel eigen beschaving die apart staat van de bekende Maya-ruïnes in Midden-Amerika.

Na zijn overwinning op de Azteken in 1521 raakte Cortez al geboeid door de verhalen over de welvarende witte stad. Zelfs vliegtuigpionier Charles Lindbergh meende witte gebouwen te hebben gezien. Theodore Morde claimde in 1939 de mythische stad te hebben gevonden, maar hij verongelukte voor hij de wereld meer kon vertellen.