Nieuws/Binnenland
449680
Binnenland

Nieuwe aanhoudingen voor smokkel Syriërs

DEN BOSCH - Een 36-jarige Syriër uit Putten en een 21-jarige vrouw van Irakese afkomst uit Nijkerk zijn door de Koninklijke Marechaussee aangehouden voor betrokkenheid bij mensensmokkel.

Zij zijn volgens het Openbaar Ministerie onderdeel van een criminele groepering die op grote schaal Syriërs smokkelt naar Nederland, Denemarken, Duitsland, Zweden en andere West-Europese landen. Daarvoor werden eerder al drie verdachten aangehouden. Zij verschijnen in maart voor de rechter in een pro-formazitting.

De groep bracht Syriërs uit Italië, Griekenland, Oostenrijk, Turkije, Hongarije en andere Oost-Europese landen naar Noordwest-Europa. De man uit Putten wordt ervan verdacht vervalste Griekse verblijfsvergunningen, valse reisdocumenten en rijbewijzen te hebben geleverd. Het OM verdenkt hem ook van witwassen, omdat hij als ondergrondse bankier de geldstromen zou hebben beheerd. De vrouw regelde volgens het OM valse reisdocumenten en schoof eveneens geld tussen rekeningen heen en weer.

De man uit Putten is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. Hij zit voorlopig veertien dagen vast. De vrouw uit Nijkerk is na aanhouding weer in vrijheid gesteld, maar blijft volgens het OM verdachte.