449689
Binnenland

SP schrapt azc-enquête vanwege bedreigingen

BERNHEZE - Vanwege bedreigingen aan het adres van de SP in Bernheze heeft de partij de geplande azc-enquête van zaterdag afgelast.

Leden van de Socialistische Partij waren van plan zaterdag in supermarkten de mening van inwoners van de gemeente te over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Heesch te peilen. Die gaat vanwege 'diverse signalen omtrent de veiligheid van SP-leden' niet door.

SP-fractievoorzitter Cor van Erp: ,,Partijgenoten ontvingen anonieme mails waarin staat dat het niet goed met ze zou aflopen als ze wel zouden enquêteren. De politie heeft aangegeven de veiligheid niet te kunnen waarborgen, dus dan zien wij ons voor de veiligheid van onze leden genoodzaakt daar niet te staan. Het is triest dat we dit besluit hebben moeten nemen." De SP beraadt zich over de mogelijkheden van het doen van aangifte.

De gemeente Bernheze wil in Heesch 500 asielzoekers over een periode van maximaal tien jaar huisvesten. Die plannen stuiten op veel verzet. Maandag moest de ME ingrijpen nadat een demonstratie uit de hand liep en woensdag viel een kogelbrief op de deurmat van het gemeentehuis. Vijfhonderd inwoners die donderdag tijdens een informatiemarkt werden geïnformeerd over het asielvoornemen van de gemeente zorgden volgens burgemeester Moorman van Bernheze voor 'constructieve' gesprekken.

Komende maandag staat een hoorzitting gepland over de mogelijke komst van het asielzoekerscentrum. Inwoners kunnen dan van zich laten horen. De gemeenteraad neemt dan nog geen besluit.