Nieuws/Binnenland
449703
Binnenland

Moskee: Marcouch, trek beschuldiging in

DEN HAAG - De Haagse moskee as-Soennah is boos op PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Die pleit voor een verbod op salafistische bewegingen. ,,Wij hebben vernomen dat u ons beticht van het onnodig wegzetten van bevolkingsgroepen, het zaaien van haat, het afkeren tegen de Nederlandse samenleving en meer'', schrijft as-Soennah vrijdag in een open brief. Dat is volgens de organisatie ,,zeer ongepast en vooral onzorgvuldig''.

De moskee wil dat Marcouch zijn beschuldigingen intrekt. Voorzitter Abdelhamid Taheri wil echter niet zeggen welke stappen hij neemt als Marcouch dat niet doet. ,,We hadden ook naar de rechter kunnen gaan of dingen kunnen terugroepen over Marcouch. Maar we willen met hem in gesprek gaan.'' De moskee noemt zichzelf ,,een vooruitstrevende, vredelievende, constructieve en proactieve organisatie'' en zegt dat Marcouch ,,inspeelt op onderbuikgevoelens''.

As-Soennah gold als een van de meest fundamentalistische moskeeën van Nederland. Zo bad imam Fawaz Jneid in 2002 tot Allah om vernietiging van de vijanden van de islam. De toenmalige Amerikaanse president George W. Bush, Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali moesten het onder anderen ontgelden. In 2008 trad een nieuw moskeebestuur aan en werd Jneid geweerd. Sindsdien is de toon matiger geworden.

Afgelopen zomer zorgde as-Soennah voor buurtwachten, die 's avonds rondliepen door de wijk, waar nodig de gemoederen susten en zo mede een einde maakten aan dagenlange rellen. Ook bij jaarwisselingen lopen buurtvaders van de moskee door hun wijk. Marcouch noemde dat een verkeerd signaal en zei dat Den Haag salafisme legitimeert. Taheri: ,,Zelfs burgemeester Van Aartsen zei dat er niets van klopte. Dat zegt eigenlijk genoeg. De burgemeester neemt zo'n gedurfd standpunt echt niet in omdat hij mij aardig vindt. Het is gebaseerd op wat wij de afgelopen jaren hebben betekend in de samenleving.''