Nieuws
449715
Nieuws

Verhuursite AirBnB onder vuur om aanbieden kolonistenwoningen

Logeeradres in betwist gebied

Tel Aviv - ’Vreedzame droomvilla met een magistraal uitzicht op een kwartiertje rijden van Jeruzalem en de Dode Zee.’ Klinkt aanlokkelijk, maar wie het huis voor zijn zuurverdiende vakantie huurt, zal misschien toch raar staan te kijken dat hij of zij eerst door een aantal legercheckpoints moet. Om van rondvliegende stenen nog maar te zwijgen.

AirBnB ligt onder vuur omdat op de website huizen te huur worden aangeboden in Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, die internationaal als illegaal worden beschouwd. De Palestijnse functionaris Saeb Erekat heeft eerder deze maand op hoge poten een brief geschreven naar de baas van het bedrijf met de eis dat deze advertenties worden verwijderd.

De omstreden kolonistenplaatsen staan weer vol in de schijnwerpers sinds de Europese Unie heeft besloten producten uit deze gebieden voortaan van een label te voorzien, een stap die zelfs door Israëls belangrijkste bondgenoot – Amerika – met instemming is ontvangen. Human Rights Watch riep deze week nog met kracht op geen zaken te doen met bedrijven uit de nederzettingen.

Het in San Francisco gevestigde AirBnB verdient ook aan de tientallen huizen en kamers die in de nederzettingen worden aangeboden. Nergens is op de site is te lezen dat die in omstreden gebied liggen. Er worden zelfs caravans aangeboden in kleine nederzettingen die ook Israël als illegaal beschouwt.

Zoals een ’studio-huis in Samaria’ (de Bijbelse naam die veel Israëli’s gebruiken voor een deel van de Westelijke Jordaanoever). Volgens de advertentie is Havat Galid een ’klein dorpje in de natuur’ met ’zeer frisse lucht en een schitterend uitzicht’. Dat Israël in het verleden er diverse malen illegale gebouwen heeft platgewalst, wordt niet vermeld. Noch het strafblad van veel buren vanwege anti-Palestijns geweld. Kosten per nacht: 106 euro.

Toch zijn er tevreden klanten. „Wie het gevoel wil proeven van een echte gemeenschap in Samaria, moet hier zijn”, schrijft Ron. „Het dorp is niet beveiligd door een hek, maar zo leven ze hier en waarom zouden wij dat niet kunnen?”