Nieuws
449717
Nieuws

Gestolen Uber accounts meer waard dan gestolen creditcard

Aan gestolen Uber, PayPal en zelfs Netflix accounts hangt op het zogenaamde deep web een hoger prijskaartje dan aan creditcardgegevens. Gestolen Uber accountgegevens leveren gemiddeld $3,78 op per account, terwijl een bundel creditcardgegevens voor slechts 22 dollarcent van eigenaar wisselt.

Dit blijkt uit onderzoek van Trend Micro in opdracht van nieuwssite CNBC. Gegevens die leiden naar de identiteit van een gebruiker, zoals geboortedatum en Burgerservicenummer variëren, afhankelijk van het soort informatie, in prijs van $1 tot $3,30. In 2014 was het nog $4 waard.

Gestolen Uber-accounts kunnen op twee manieren worden misbruikt. Zo kunnen criminelen een vals chauffeursaccount aanmaken bij Uber en vervolgens niet-bestaande ritten in rekening brengen bij de gestolen accounts. De gegevens uit het Uber-account kunnen echter ook misbruikt worden om een vollediger beeld te krijgen van een slachtoffer voor identiteitsdiefstal.

PayPal-accounts met een gewaarborgd vermogen van $500 leveren het meeste op, namelijk $6.43. Een gestolen Facebook-account levert gemiddeld $3,02 op, Google Voice 97 cents en Netflix 76 cents.

Dat gestolen creditcardgegevens bijna niets meer waard zijn is te danken aan de geavanceerde fraude-opsporingssystemen van banken en creditcardbedrijven. Hierdoor zijn gestolen gegevens al heel snel niets meer waard.