Nieuws/Binnenland
449735
Binnenland

Anders dan anders

Wintersporten in het Franse Valmorel

Als er één wintersportplaats in Frankrijk is dat een Nederlandse identiteit uitademt, is het wel Valmorel. Het nog geen 1000 zielen tellende dorpje in de Savoie, heeft een verleden dat niet los gezien kan worden van ons land. Het kan zo maar gebeuren dat er Nederlands tegen je wordt gesproken.

Tientallen miljoenen guldens zijn er in de jaren zeventig geïnvesteerd in het Franse dorpje Valmorel. Nederlandse pensioenfondsen als de Havenbedrijven Rotterdam, Centraal Beheer, Hoogovens, Westland Utrecht en Rabobank pompten - samen met de Credit Agricole Bank - bijna onuitputtelijk gelden in het creëren van een heus skiparadijs in de Alpen. En dat lukte, want de gebouwen die werden neergezet onderscheidden zich in alles van wat men in Frankrijk op wintersportgebied gewend was.

,,Prachtige chalets en appartementencomplexen werden opgetrokken en stuk voor stuk met zorg en architectonische precisie neergezet. Het leidde tot een uitermate sfeerrijk dorpje dat op 1400 meter hoogte in de Savoie ligt. Het zag er gewoon zo idyllisch uit dat de Fransen niet wisten wat ze zagen. Het was revolutionair en dat leverde massale bezoeken van toeristen op”, zegt Frits Enschede, die al meer dan zijn halve leven in Valmorel woont.

Romantische sfeer

„In de zomer van 1976 werd begonnen met het neerzetten van het hotel La Fontaine, La Souche en La Sapinière en daarna werd besloten het uit te breiden, uit te breiden en uit te breiden. En kijk wat er uiteindelijk gerealiseerd is, een skiparadijs van 13.000 bedden”, ontpopt Frits ’de flying dutchman’ zich als een onnavolgbare ambassadeur van het dorp. „Maar qua bouw en styling is het echt onderscheidend. Want waar anderen voor beton en staal kozen, daar werd hier naar kwaliteit en uitstraling gekeken. Dat betekende van meet af aan dat er alleen plaats was voor gebouwen die opgetrokken waren uit hout, natuursteen en dikke leien op de daken, wat authentiek is voor gebouwen hier in de omgeving. Ook de autovrije winkelstraat La Belle met de vele gezellige winkeltjes inclusief uithangbordjes, dragen bij aan de romantische sfeer.”

Vandaag de dag is Valmorel één van de meest gezellige plekken om de wintersport door te brengen. Het autovrije dorpje op 1400 meter hoogte heeft niet alleen nog altijd de charme van een authentiek bergdorp, maar is bovenal ook een uitdagende locatie voor skiërs op alle niveaus. „Het is één van de eerste skigebieden die je tegenkomt in de Tarentaise vallei, vlak voor Moutiers. We hebben hier 150 kilometer skipistes en is verbonden met de dorpjes Saint Francois Longchamp en het kleine Doucy Combelouvière. Het hoogste punt reikt tot een hoogte van 2550 meter en op de lange latten levert dit vanaf die plek adembenemende vergezichten op”, weet Bérangère Blanc van de plaatselijke VVV.

Het skigebied, Le Grand Domaine, heeft zowel de beginnende als gevorderde wintersporter veel te bieden. Daarnaast zijn er voor kinderen veel oefenweides direct naast het dorp. Door het brede scala van mogelijkheden werd het gebied vorig jaar door de Britse  media nog uitgeroepen als de beste familielocatie. En daarmee hebben de Engelsen de spijker op de kop geslagen.

Off-piste

Want naast heerlijke afdalingen en off-piste routes als de La Froide is er ook op ander gebied van alles te beleven op de hellingen. Het hoogtepunt was voor uw verslaggever tijdens de kennismaking met de pistes een afdaling met de Snake-gliss.

Het laat zich het best vergelijken met een tochtje op een ’banaan’ achter een speedboot op het water. Ook daar is het zaak je goed vast te houden omdat je anders wordt gelanceerd en het water wordt ingeslingerd. Op de snelle en gladde sneeuwhellingen is het niet anders. Iedereen krijgt een klein sleetje dat aan elkaar gekoppeld kan worden. En hoe meer zielen hoe meer vreugde; want hoe langer de ’slang’ hoe meer jolijt. Een skileraar neemt de voorste positie in en gaat met volle snelheid de berg af. Hoe meer bochtjes hij maakt, hoe zwaarder het is. En vooral: hoe meer mensen hij onderweg ’verliest’. Echt pure pret!

Schommelen

In de avond bruist Valmorel. De gezellige dorpsstraat herbergt tal van leuke en smaakvolle restaurantjes waar je de tijd snel vergeet. Een absolute must is daarbij een bezoek aan Jimbo Lolo. Natuurlijk kun je in dit Mexicaanse steakhouse prima een hapje eten, maar het is vooral het borrelen vooraf of tijdens de après ski dat het bijzonder maakt. Dat doe je namelijk niet op een barkruk maar op schommels, waarop je je biertje of wijntje drinkt. En als je dan je bestelling doet, is de kans groot dat je in het Nederlands antwoord krijgt. De tent wordt namelijk gerund door Annabelle, die alweer bijna 25 jaar geleden in Valmorel haar grote liefde vond en er niet meer is vertrokken. „Af en toe ga ik nog naar mijn familie in Brabant, maar Frankrijk is mijn leven en mijn kinderen zijn echte Fransozen. Maar het is altijd leuk als er landgenoten over de vloer komen…”

Ook op de sneeuwhellingen kan dat gebeuren als je restaurant Altopiano binnengaat. Daar zwaait de Nederlandse Nicole de scepter. Ook zij werd getroffen door de liefdespijlen van een Franse Cupido. „Ik voel me inmiddels ook Française en heb het hier geweldig naar mijn zin. Maar kijk eens om je heen, het is toch geweldig om op zo’n mooie plek te mogen werken en mensen blij te maken met lekker eten en drinken. Nee, ik heb nog geen moment spijt gehad dat ik hier ben neergestreken.”

Reiswijzer Valmorel

Valmorel, dat op 1116 kilometer afstand van Utrecht ligt, is eenvoudig te bereiken met het vliegtuig. Vanaf Schiphol vertrekt Transavia met grote regelmaat op Chambéry. Vandaar is het ongeveer 1,5 uur met de huurauto of shuttlebus rijden naar uw bestemming in de Savoie.

Boeken

De splinternieuwe appartementen van CGH Residence zijn te boeken via Het Frankrijk Huis (frankrijkhuis.nl). Wie bij ’ambassadeur’ Frits Enschede wil komen logeren, kan kijken op www.fritsvalmorel.nl

Info

Valmorel ligt in de Tarentaise vallei, met pistes van 1400 tot 2550 meter hoogte. Het maakt deel uit van het Grand Domaine, dat in totaal 150 kilometer piste omvat. Het 3600 hectare omvattende skigebied, bestaat uit Valmorel, Doucy Combelouviére en Saint François Longchamp en telt 49 skiliften.

Dienders

Valmorel haalde de kolommen van De Telegraaf eerder in 1999. Toen werden in het Franse dorp de skikampioenschappen van de Nederlandse politie gehouden. Maar liefst 160 agenten verbleven toen in het plaatsje. Een moment voor criminelen om ver weg te blijven van deze locatie zou je denken. Twee Franse boeven dachten daar anders over, en hadden het gemunt op de skiattributen van de dienders. Toen de criminelen de lange latten ’s avonds laat in hun auto wilde laden, werden ze door twee Haagse agenten gespot. Ze rekenden het duo in en droegen ze aan de gendarmerie over.

Wandelen

Wie behoefte heeft om iets anders actiefs dan skiën te ondernemen, kan met sledehonden op pad of een sneeuwwandeling door de bossen van Valmorel maken. Raquettes onder je schoenen en lopen maar over een deel van de in totaal 200 kilometer wandelpaden die er ligt. Helemaal idyllisch wordt het als je dat ’s avonds doet met fakkels in je hand. Dat levert echt sprookjesachtige beelden op…