Nieuws/Binnenland
449755
Binnenland

Nederlands oorlogswrak blijkt Duitse duikboot

DEN HELDER - Projectleider Jouke Spoelstra van de Onderzeedienst en zijn team hadden goede hoop dat ze na vele jaren eindelijk de gezonken Nederlandse onderzeeër Hr. Ms. O13 hadden gevonden. Maar na langdurig onderzoek blijkt het oorlogswrak voor de Engelse kust de Duitse duikboot U31 te zijn die in de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt.

,,Het is jammer, want er was goede hoop'', aldus Spoelstra, die al jaren zoekt naar de Nederlandse duikboot die tijdens de Tweede Wereldoorlog verging. ,,Voor de nabestaanden van de bemanningsleden is het nog altijd heel belangrijk dat we deze boot vinden. Ze willen toch weten wat er met boot is gebeurd en kunnen dan het boek sluiten. De boot voor de Engelse kust was 57 meter en onze boot is 60 meter. We gaan ook zeker door met zoeken.''

De onderzeeër heeft 101 jaar ongemoeid aan de Engelse kust gelegen. Er is de afgelopen tijd uitvoerig onderzoek verricht met onder meer een sonarboot en met duikers. Mede aan de hand van foto's is vast komen te staan dat het een Duits exemplaar is.