Nieuws
449832
Nieuws

Internetdiscriminatie neemt fors toe

DEN HAAG - Het meldpunt voor internetdiscriminatie MiND heeft in 2015 fors meer meldingen binnen gekregen. In totaal kwamen er online 652 meldingen binnen. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van 2014. De meeste meldingen hadden betrekking op discriminatie op grond van ras (44%) en godsdienst (22%). Ruim de helft van de uitingen (64%) werd gedaan op social media.

Meldingen die MiND binnen kreeg zijn onder meer: ‘Alle asielzoekerscentra plat branden.’ en ‘Moslims in veewagens trappen en deporteren’. ,,Dit soort verwerpelijke uitingen zijn helaas aan de orde van de dag. We zien dat maatschappelijke discussies ook zorgen voor ontsporing op internet. Mensen reageren impulsief op bijvoorbeeld social media of naar aanleiding van nieuwsberichten, waarbij ook gediscrimineerd wordt. Het is belangrijk dat dit wordt gemeld”, zegt directeur Titus Visser.

Volgens Visser zijn er meerdere verklaringen voor de stijging. ,,In de eerste plaats neemt de bekendheid van MiND toe, onder meer door de landelijke anti-discriminatiecampagne. Daarnaast spelen maatschappelijke discussies in de samenleving een rol. Dit laatste uitte zich met name in de laatste vier maanden van 2015”.

Overigens waren 436 van de 652 meldingen niet strafbaar en is er over slechts vijf meldingen aangifte gedaan.