Nieuws/Binnenland
449919
Binnenland

’Azc-bijeenkomst Heesch te massaal’

HEESCH - De informatieavond over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in het Brabantse Heesch was te massaal van opzet. Dat zeggen diverse inwoners na een bezoek aan Café 't Tunneke, waar 550 mensen zich lieten informeren over de asielplannen van de gemeente Bernheze.

,,Er waren zo veel mensen, waardoor ik amper bij de mensen van de gemeente terecht kon. Ik zit nog boordevol vragen", beklaagt Angeliek Boeijen uit Heesch zich. Ook plaatsgenoot Kitty Wingens had liever gezien dat de informatiesessie kleinschaliger was opgezet. ,,Het is goed dat zulke bijeenkomsten worden gehouden. Ik heb flyers van allerlei organisaties meegenomen. Die lees ik thuis rustig door. Maar vragen kon ik eigenlijk niet stellen. Het was er simpelweg te druk."

Harm Ruijs, in de toekomst mogelijk buurman van een eventueel nog te bouwen asielzoekerscentrum, stelt dat de gemeente Bernheze als discussieleider zelfs in gebreke blijft. ,,Er is meer belangstelling voor de bijeenkomsten dan dat er mensen toegelaten worden. Velen kunnen hun zorgen dus niet kenbaar maken. Dat raakt de mensen hier, zij voelen zich gepasseerd." Mogelijk worden op korte termijn meer informatiesessies gehouden om degenen die buiten de boot vielen alsnog te kunnen informeren.

Op een persconferentie na afloop van de bijeenkomst noemde burgemeester Moorman de gesprekken met bewoners „constructief”.

De informatieavond in Heesch ging gepaard met een enorme politie-inzet. Tien bussen van ME en politie staan bij het gemeentehuis van Bernheze geposteerd. Het asielverzet in die Brabantse plaats nam de voorbije dagen extreme vormen aan. Een demonstratie liep maandag uit de hand en woensdagochtend viel een kogelbrief op de deurmat van het gemeentehuis.

De gemeente Bernheze wil de komende tien jaar maximaal vijfhonderd asielzoekers opvangen in een nog te bouwen centrum.

Komende maandag hebben tegenstanders het voornemen wederom te demonstreren tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. De gemeente Bernheze heeft echter een noodverordening afgekondigd, waardoor protesteren verboden is. Door de maatregel mag de politie preventief fouilleren en geldt er een verbod op het dragen van bijvoorbeeld bivakmutsen. Ook spandoeken zijn niet toegestaan. ,,Hiermee willen we de openbare orde bewaren", aldus een gemeentewoordvoerster.