Nieuws/Buitenland
449930
Buitenland

Machtige industrieel, tegenspeler van Erdogan

Mustafa Koc, op 55-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval, was een begrip in Turkije. Hij was de baas van de grootste industriële maatschappij van het land, de Koc Holding, maar hij was ook een westers georiënteerde liberaal en onderdeel van de seculiere elite die vaak in onmin leeft met president Erdogan.

De Koc Holding is een gigant in Turkije, met een jaaromzet van ruim 23 miljard euro. Ze heeft banken, universiteiten, grote belangen in olie en gas, maakt auto’s en bezit ongekend veel vastgoed. Alle bedrijven van Koc bij elkaar opgeteld maken tegen de tien procent van de totale economie uit.

Toen demonstranten tijdens de massale protesten voor het Gezipark in 2013 in Istanbul voor de politie vluchtten, konden ze terecht in een groot hotel vlak achter het park. Erdogan zei daarop dat hij wist welke hoteleigenaar de ’terroristen’ had geholpen en dat die de rekening gepresenteerd zou krijgen. Het was een indirecte boodschap aan Mustafa Koc. De industrieel kreeg vervolgens opvallend vaak fiscale controles en astronomische boetes.

Toch waren de twee machtige Turken tot elkaar veroordeeld. „We zijn vaak aangevallen, maar het past niet bij ons om tegen onze eigen staat te vechten”, zei Mustafa Koc.

Ook president Erdogan gooide het uiteindelijk liever op een akkoordje. Eergisteren hadden de twee elkaar nog ontmoet om nader tot elkaar te komen. Gisteren volgden de condoleances. Premier Davutoglu noemde zijn dood zelfs een groot verlies voor Turkije.