Nieuws/Buitenland
449935
Buitenland

'Koerden verkopen Duitse wapens door'

BERLIJN - Wapens die Duitsland aan Koerdische strijders in Irak leverde in de strijd tegen Islamitische Staat, worden tegen de afspraken in door de peshmerga doorverkocht. Dat blijkt uit onderzoek van de omroepen NDR en WDR.

Verslaggevers zagen op een wapenmarkt in de bergen bij de Koerdische hoofdstad Erbil G3-geweren met serienummers en letters die verwezen naar het Duitse leger. In de stad Sulaimaniya lagen wapens in de originele Duitse legerverpakking in een etalage.

Het Duitse parlement ging na lange discussies akkoord met wapenleveranties aan de Koerden. Argument van de tegenstanders was onder andere dat er geen garantie is dat de wapens niet in verkeerde handen vallen. Het leger begon in de zomer van 2014 met het leveren van oude, afgedankte geweren en pistolen. Sindsdien zijn enkele tienduizenden geweren, pistolen en bijbehorende munitie naar Irak vervoerd.

Volgens de Duitse omroepen worden de wapens verkocht door peshmerga die de strijd zat zijn en willen vertrekken. Met de opbrengst, enkele duizenden euro's, financieren zij hun vlucht naar bijvoorbeeld een Europees land. De omroepen spraken met een vluchteling die op die manier naar familie in Duitsland was gereisd. De migrant verteld ook wel honderd medestrijders te kennen die hun wapen te gelde hadden gemaakt om te kunnen vertrekken.

Het Duitse ministerie van Defensie verklaarde dat de Koerdische regering verantwoordelijk is voor wat er met de Duitse wapens gebeurt.