Nieuws/Buitenland
449955
Buitenland

Russen naar Turkse grens

ISTANBUL - Turkije maakt zich zorgen nu Rusland militairen naar een Syrische grensplaats heeft gestuurd, nota bene in Koerdisch gebied.

Moskou heeft een honderdtal militairen met een Syrische militaire vliegtuig naar de plaats Qamishli gestuurd. Ze willen daar gebruik maken van het internationale vliegveld voor ondersteuning van de Russische troepen in Syrië en als landingsbaan voor Russische gevecht- en vrachtvliegtuigen. Qamishli staat onder controle van de Koerden. De plaats grenst aan het Zuidoost-Turkse Nusaybin, een PKK-bolwerk waar onder de Koerdische bevolking veel weerstand is tegen Ankara.

Turkije is fel tegen de Syrische Koerden, omdat ze die als gelijk aan de PKK beschouwt. Daarom wil Turkije niet dat ze deelnemen aan gesprekken in Genève over de toekomst van Syrië. Maar de Syrisch-Koerdische milities worden door de VS, de EU en Rusland juist gewaardeerd om haar heldhaftige inzet tegen de IS-terreur in Syrië.

Daarnaast heeft Turkije grote problemen met Rusland, sinds twee Turkse F-16’s afgelopen november een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalden. Die zou het Turkse luchtruim hebben geschonden. De dood van de Russische piloot heeft tot woede van president Poetin geleid. De VS hebben de actie van NAVO-partner Turkije echter verdedigd.