Nieuws
449959
Nieuws

Mario Draghi laat AEX knallen

AMSTERDAM - Het Damrak heeft de beste dag van dit jaar achter de rug. Beleggers trokken zich op aan de hint van ECB-president Draghi op extra stimuleringsmaatregelen. Het herstel van de olieprijzen droeg ook bij aan de positieve stemming. Ahold hoorde dankzij goede kwartaalcijfers tot de koplopers.

De AEX sloot maar liefst 2,7% hoger op 406,5 punten. De AMX steeg 1,7% naar 642,4 punten.

De overige Europese beurzen herstelden ook stevig, na de glijvlucht in de afgelopen weken. De graadmeters van Frankfurt en Parijs wonnen 1,9% respectievelijk 2%.

Macro-econoom Elwin de Groot van de Rabobank begrijpt dat beleggers in Europa enthousiast reageren op de toespraak van ECB-president Draghi. ,,Hij heeft de deur opengezet naar extra monetaire verruiming in maart. Zelf denken wij dat de ECB voor de meest eenvoudige maatregel kiest, namelijk een verlaging van de depositorente. Nu de ECB-leden weer op één lijn zitten, zouden er in juni extra stimuleringsmaatregelen kunnen komen."

Een jaar geleden vormde de uitbreiding van het obligatieopkoopprogramma de aanzet tot een krachtige opmars van de aandelenbeurzen. De Groot betwijfelt of Draghi ditmaal een soortgelijk effect kan bewerkstelligen. ,,De echte problemen liggen buiten de invloedssfeer van de ECB. Het gaat dan uiteraard vooral om de economische groeivertraging in opkomende landen en de neergang van de olieprijzen."

Beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING toont zich ook terughoudend. ,,Het lijkt erop dat de ECB in maart de depositorente gaat verlagen of het opkoopprogramma uitbreidt. Daarmee zal de inflatie echter nauwelijks aangewakkerd worden. Eigenlijk kan dat alleen door grondstoffen op te kopen, maar dat gaat de ECB niet doen."

Analist Youri Sleutel van Lynx vindt het ook te vroeg om van een definitieve ommekeer te spreken. ,,Woensdag ging het opnieuw hard naar beneden en nu stappen beleggers weer in. Essentieel is dat de olieprijzen niet veel verder wegzakken, gezien de sterke correlatie met de beurzen."

Vandaag werd hij op zijn wenken bediend. De olieprijzen klommen stevig. Beschietingen van IS op olie-installaties in Libië wezen beleggers weer op de geopolitieke risico’s. Bovendien noemde het staatsoliebedrijf van Saoedi-Arabië de prijsval van de afgelopen maanden overdreven.

Ahold gevierd

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde ArcelorMittal met een plus van 10,3% aan kop. Woensdag sloot de staalproducent  nog op een dieptepunt. Het nieuws dat de staalconsumptie in China vorig jaar met 5,3% zakte, kwam niet als een verrassing.

Ahold steeg 5,8%, na de publicatie van meevallende jaarcijfers. Rabobank waardeerde de resultaten als positief, Exane sprak van 'nette cijfers'. Volgens Bernstein biedt de outlook ruimte voor een aandeleninkoop.

Altice volgde met een winst van 4,6%. Het kabel- en telecombedrijf rondde de verkoop van een Portugees onderdeel af. Uit de markt kwamen berichten dat Frankrijk zelf mag oordelen over de voorgenomen fusie van Oange en Bouygues, waarvan Altice kan profiteren.

Shell won afgerond eveneens 4,6%, dankzij een herstel van de olieprijzen in reactie op de publicatie van meevallende olievoorraden in de VS.

ASML sloot 4,4% hoger, geholpen door een adviesverhoging naar 'kopen' door UBS. Het woensdag gepubliceerde kwartaalrapport van de chipmachinefabrikant verraste de Zwitserse bank positief.

KPN won 1,6%, na door Nomura op de favorietenlijst te zijn geplaatst. Het telecombedrijf kan zich volgens de Japanse bank goed staande houden tegenover concurrenten als Tele2 . Woensdag kreeg KPN toestemming van Brussel om zijn Belgische dochter Base aan Liberty Global te verkopen.

ING bleef achter met een plus van 0,8%. Kepler Chevreux verlaagde het koersdoel tot €11,70 en bleef bij zijn 'afbouwen'-advies.

Bij de middelgrote fondsen eindigde staalproducent Aperam met een plus van 6,1% aan kop.

Besi klom 4,6%, na door Rabobank op de favorietenlijst te zijn geplaatst. Het chipbedrijf zal volgens de bank profiteren van een herstel in de smartphonesector, gunstige vooruitzichten voor zonnepanelen en kostenreducties.

Air France KLM steeg 2,8%. Concurrent Ryanair krijgt geen ruimte op Schiphol, meldde De Telegraaf.

Galapagos klom 2,5%. Het biotechbedrijf kreeg van Credit Suisse een koersdoelverhoging van €46 naar €55. Zijn advies bleef neutraal'.

Groothandels- en supermarktketen Sligro won 0,5%. De vanochtend gepubliceerde jaarcijfers voldeden aan de verwachtingen van Theodoor Gilissen en ING.

Optiekketen Grandvision verloor 2,8% op zwakker dan verwachte omzetcijfers over het laatste kwartaal. KBC noemde de resultaten 'teleurstellend'.

Nyenburgh Holding verdubbelde zijn belang in Macintosh Retail (plus 1 cent op 5 cent) tot 13,6%. Aangezien een uitkering uit de failliete boedel onwaarschijnlijk is, lijkt het handelshuis waarde te zien in een lege beurshuls.

Al het relevante financiële nieuws elke ochtend gratis in je mailbox? Meld aan