Nieuws/Binnenland
449971
Binnenland

Veel politie bij infomarkt azc Heesch

Heesch - Veel politieagenten zien tijdens een informatiemarkt over de asielplannen in Heesch donderdagavond toe op de veiligheid. 's Middags al stonden enkele politiewagens voor Café Het Tunneke, waar later op de avond 750 inwoners zich zullen laten informeren.

Bezoekers moeten zich legitimeren voordat ze toegang krijgen tot de bijeenkomst. Ze zullen zich daarbij door smalle toegangspoortjes moeten manoeuvreren. Alleen inwoners die zich vooraf hebben aangemeld, zijn welkom.

Omdat mensen zich massaal inschreven, is de informatiemarkt in drie blokken van steeds een uur gehakt. Per blok krijgen 250 inwoners de mogelijkheid vragen te stellen over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. Het gemeentebestuur stelt voor maximaal 500 vluchtelingen tien jaar lang in een nog te bouwen asielzoekerscentrum te huisvesten.

De plannen van de gemeente stuiten op veel verzet. Een demonstratie hiertegen, waar duizend mensen op afkwamen, liep maandag uit de hand. Drie mannen werden aangehouden. Woensdagochtend ontving de gemeente een dreigbrief die vergezeld ging van een kogel.

De gemeente Bernheze laat weten 'zeer geschrokken' te zijn. Burgemeester Moorman stelt dat intimidaties en bedreigingen in welke vorm dan ook volstrekt onacceptabel zijn.

Verslaggever Joris van Duin is in Heesch en doet verslag via zijn twitterfeed.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");