Nieuws/Binnenland
449990
Binnenland

Zikavirus treft steeds meer baby's Brazilië

BRASILIA - In Brazilië blijft het aantal meldingen over baby's met de aandoening microcefalie stijgen. Sinds vorig jaar oktober zijn tot nog toe bijna 3900 vermoedelijke gevallen geregistreerd, zo bleek donderdag uit cijfers van de gezondheidsautoriteiten.

Microcefalie bij zuigelingen is te herkennen aan een abnormaal klein hoofd. De hersenen zijn niet goed ontwikkeld en vaak is dan ook sprake van een verstandelijke beperking. De aandoening wordt veroorzaakt door het zika-virus, dat wordt overgedragen door muggen die voorkomen in tropisch en subtropisch gebied. Diezelfde mug, de Aedes aegypti, verspreidt ook dengue (knokkelkoorts).

De uitbraak in Brazilië is voor zover geregistreerd de grootste ooit wereldwijd. Ook in andere Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Suriname, waart het virus rond.

Vooral zwangere vrouwen in getroffen gebieden moeten proberen muggenbeten te voorkomen. Voor volwassenen is Zika eerder vervelend dan gevaarlijk. Symptomen zijn onder meer koorts, hoofdpijn en huiduitslag.

Het virus werd in 1947 ontdekt in Uganda en Tanzania.