Nieuws/Binnenland
450033
Binnenland

Asielzoekers niet betalen voor opvang

Den Haag - Asielzoekers hoeven in Nederland niet voor hun opvang te gaan betalen. In steeds meer andere Europese landen wordt een deel van hun vermogen ingenomen om de rekening te betalen, maar staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) ziet daar weinig in.

“Wij versoberen al op een andere manier”, reageert hij op het nieuws dat in Duitsland ook een rekening wordt gepresenteerd aan vluchtelingen. Volgens Dijkhoff heeft de maatregel “symbolische waarde” maar lost die weinig op.

“Ik heb niet het idee dat in de landen waar dit gebeurt, de instroom daalt. Verder verneem ik dat het nou niet echt veel geld oplevert”, zegt de VVD-bewindsman.

Volgens de staatssecretaris versobert Nederland op andere manieren. Hij wijst erop dat asielzoekers hier meewerken in de opvang. “Ze doen bijvoorbeeld de schoonmaak.”

De VVD in de Tweede Kamer is wel voor het presenteren van een rekening aan vermogende vluchtelingen, zegt Azmani. Al benadrukt hij dat het symbolisch is en dat er andere maatregelen nodig zijn om de instroom te beperken.