Nieuws/Binnenland
450038
Binnenland

Gemeente 'zeer geschrokken' door kogelbrief

Kogelbrief vanwege azc Heesch

HEESCH - Bij de gemeente Heesch is woensdagochtend een kogelbrief bezorgd. Ook werd een ruit van het gemeentehuis vernield.

Dat bevestigt een politiewoordvoerder donderdag. De kogelbrief wordt momenteel nader onderzocht, onder meer op vingerafdrukken. ,,We nemen deze zaak hoog op. We doen er alles aan om een verdachte op te pakken", aldus een woordvoerder.

De gemeente Bernheze laat weten 'zeer geschrokken' te zijn. Burgemeester Moorman stelt dat intimidaties en bedreigingen in welke vorm dan ook volstrekt onacceptabel zijn. 'Het staat in schril contrast met de constructieve gesprekken die wij hebben gevoerd met onze inwoners. Wij willen graag verder met het gesprek op de manier zoals wij dat hier in Heesch doen. Kritisch en met respect voor elkaars standpunten', staat op de website van de gemeente. Inhoudelijk doet de gemeente geen mededelingen over de kogel en dreigbrief.

Onrust

De mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in het Brabantse dorp houdt de gemoederen al een tijd bezig. Een protestactie tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Heesch liep maandagavond uit de hand. Raadsleden moesten noodgedwongen een commissievergadering verlaten nadat een woedende menigte op het gemeentehuis afstormde.

Duizend mensen waren op de been om te protesteren tegen een asielzoekerscentrum voor 500 bewoners over een periode van tien jaar. Demonstranten gooiden met eieren, zwaar vuurwerk, blokken hout en stenen naar de opgetrommelde ME en het gemeentehuis. De politie verrichtte drie arrestaties.

Eerder hingen demonstranten dode varkens op bij de plek waar het beoogde asielzoekerscentrum moet komen.

Informatieavond

Donderdagavond wordt een tweede informatiemarkt gehouden om inwoners te informeren over de asielplannen. Verdeeld over drie groepen worden in totaal zeshonderd mensen door onder meer de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers bijgepraat.

De informatieavond die dinsdag voor direct omwonenden werd gehouden, verliep rustig.