Nieuws/Binnenland
450048
Binnenland

'Nieuwe teruggekeerde jihadisten geharder'

DEN HAAG - Nederlandse jihadisten die de komende tijd terugkeren uit Syrië zijn mogelijk geharder en gevaarlijker dan de strijders die tot op heden naar ons land zijn teruggekomen. Dat staat in het rapport De jihad beëindigd? van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Terrorismebestrijders hebben 24 van de 30 eerder teruggekeerde jihadgangers bestudeerd. De motieven om terug te keren bleken verschillend, maar vaak had het te maken met hun gezondheid, ongeschiktheid om te vechten, heimwee of gewoon teleurstelling in wat ze aantroffen in Syrië.

Maar de verwachting is dat onder de toekomstige terugkeerders meer geharde strijders kunnen zitten. Zij kunnen zich in Nederland bezig gaan houden met activiteiten die een gevaar voor de nationale veiligheid betekenen, aldus het rapport.

De veronderstelling is dat de jihadgangers in Syrië kunnen doorradicaliseren. Een deel van hen krijgt daar ,,ideologische vorming''.

Uit het rapport blijkt dat ongeveer 30 procent Nederlander is van Marokkaanse afkomst. De terugkeerders zijn meestal niet hoog opgeleid. Meer dan de helft is in de jeugdjaren in aanraking gekomen met de politie, voor zaken als inbraken, winkeldiefstallen en straatroven.

De meesten zijn zeer snel geradicaliseerd. Dat gebeurde in een tijdsbestek van slechts enkele maanden tot hooguit twee jaar. Bijna allemaal maakten ze voor vertrek deel uit van een jihadistisch netwerk.