Nieuws/Binnenland
450051
Binnenland

Geen varkens in carnavalsoptocht Heesch

HEESCH - In de carnavalsoptocht in Heesch - of liever: Krullendonk, zoals de gemeente dan tijdelijk heet - volgende maand zullen geen varkens te zien zijn. De stichting Carnavalsviering Heesch wil zo voorkomen dat er een verband wordt gelegd met de protesten tegen een asielzoekerscentrum. Vorige week hingen tegenstanders van het azc een dood varken in een boom en legden ze een big op een transformatorhuisje.

Woordvoerder Robert Trum van de carnavalsvereniging zegt tegen Omroep Brabant, dat er in de optocht sowieso geen creaties meerijden die te maken hebben met het azc of vluchtelingen: „Kritische en ludieke creaties zijn welkom. Beledigende of discriminerende uitingen worden niet geaccepteerd, maar dat is altijd zo geweest. Uiteraard gaan we wel alle deelnemers bij het opstellen voor de optocht controleren. Wanneer blijkt dat iemand over de schreef gaat, dan zullen we maatregelen nemen. Vooralsnog maak ik me geen zorgen.”

Onrust

De mogelijke komst van een azc leidt tot veel onrust in Heesch. Naast het hierboven genoemde ’varkensprotest’ is er ook zand gestort op de oprit van de burgemeesterswoning. Verder is er een kogelbrief bezorgd bij de gemeente en is een ruit van het gemeentehuis ingegooid. Een demonstratie eerder deze week liep volledig uit de hand.

Ondanks alle onrust gaat Trum er vanuit dat het Krullendonkse carnaval „gezellig” wordt. De naam ’Krullendonk’ is overigens een verwijzing naar de krulstaarten van varkens, omdat er van oudsher aan varkenshouderij wordt gedaan in Heesch.