Nieuws/Binnenland
450072
Binnenland

Alle gemeenten zouden opvang moeten aanbieden

’Vluchteling mag na drie jaar permanent blijven’

Amsterdam - VluchtelingenWerk vindt dat asielzoekers die tijdelijk in Nederland mogen blijven na drie jaar een permanente verblijfsvergunning moeten krijgen en dat alle gemeenten in Nederland verplicht kleinschalige opvang moeten aanbieden. Dat staat in een manifest dat vanmiddag wordt gepresenteerd door directeur Dorine Manson.

Manson stelt dat er een nieuwe aanpak nodig is om te voorkomen dat vluchtelingen ‘in de marge van de samenleving terecht komen.’ In het manifest schrijft de organisatie verder dat er tegelijkertijd met de verplichting van opvang in alle gemeenten een einde moet komen aan grootschalige centra. Asielzoekers en mensen met een verblijfsvergunning zouden voortaan ook onbeperkt toegang tot de arbeidsmarkt en vrijwilligerswerk moeten krijgen. Bij binnenkomst zouden asielzoekers daarom onmiddellijk Nederlands moeten leren.

Op internationaal vlak pleit de organisatie onder andere voor een EU-aanmeldcentrum in elke lidstaat en de uitbreiding van mogelijkheden voor gezinshereniging. “Het roer moet om. De komst van grote aantallen vluchtelingen stelt Nederland voor een forse uitdaging. Er is een nieuwe aanpak nodig waarin de participatie van vluchtelingen centraal staat”, stelt directeur Manson. “Insluiting in plaats van uitsluiting en investeren in plaats van afweren is de beste basis, ook als terugkeer in de toekomst mogelijk is."