Nieuws/Binnenland
450073
Binnenland

Adeel D. blijft eerwraakmoord ontkennen

ROTTERDAM - Het was een ongeluk. Adeel D. (26) bleef het volhouden donderdag in de Rotterdamse rechtbank waar hij terecht moest staan voor moord op zijn vrouw, de 25-jarige Yasmeen. Een ongeluk tijdens een ruzie. Hij heeft slechts één fout gemaakt daarna. Dat hij het lichaam van zijn vrouw heeft verstopt, in plaats van haar dood te melden, gaf hij toe.

Drie weken nadat haar man haar als vermist opgaf, werd zij gevonden in een kuil in de bossen bij Ruinen. Haar lichaam gewikkeld in doeken en vuilniszakken en omwikkeld met tape. Volgens de patholoog is het zelfs niet uitgesloten dat ze levend is begraven.

Yasmeen was pas vijf jaar in Nederland. Haar huwelijk met Adeel D. was gearrangeerd door haar oom, de vader van Adeel, en verre van gelukkig. Yasmeen kon het niet vinden met haar schoonmoeder, die haar kleineerde en zich niet alleen bemoeide met de opvoeding van haar zoontje en dochtertje, maar die vrijwel volledig overnam. Haar frustraties daarover, en de angst voor haar schoonfamilie, deelde Yasmeen met familie en vrienden.

Ze was bang dat haar schoonfamilie de kinderen wilde inpikken, bang dat zij zou worden teruggestuurd naar Pakistan, bang zelfs voor haar leven. ,,Ik ben zo bang dat er iets met mij zal gebeuren! Soms slaap ik de hele avond niet”, schreef Yasmeen kort voor haar dood aan haar nicht. ,,Zwaar overdreven”, vond Adeel D. die angsten van zijn vrouw.

Merkwaardige feiten

Alleen bleek hij niet echt een verklaring te hebben voor talloze merkwaardige feiten. Waarom hij bijvoorbeeld drie dagen nadat hij Yasmeen als vermist opgaf, met een advocaat de echtscheiding ging bespreken. Waarom hij tweeënhalve maand voor haar dood een brief schreef aan de Immigratie en Naturalisatie Dienst IND om te melden dat zijn huwelijk op de klippen was gelopen, waardoor de kans groot was dat Yasmeen terug moest naar Pakistan. En waarom hij op internet had gezocht op woorden als ,,gif maken”, „cyaankali” en „waar kan ik rattengif kopen?”.

Ook luisterde justitie in het Huis van Bewaring een telefoongesprek af waarin zijn vader Adeel D. instructies gaf om te zwijgen, te zeggen dat hij haar lijk had begraven omdat hij ,,zenuwachtig” was, en dat hij moest gaan huilen tijdens een rechtszaak over de ondertoezichtstelling van de kinderen. Die overigens door Jeugdzorg elders zijn ondergebracht.

Adeel D. had overal antwoorden op, ook al klonken ze niet allemaal even geloofwaardig. De brief aan de IND had hij niet geschreven, maar een bevriende advocaat. Zonder zijn medeweten, beweerde hij. En die zoektermen op het internet waren niet door hem ingetikt, zei Adeel. Yasmeen en zijn kinderen gebruikten zijn telefoon ook. Alleen sprak Yasmeen geen Nederlands en waren zijn kinderen één en twee jaar oud.

Na de dood van Yasmeen gingen tweehonderd Pakistaanse vrouwen en mannen de straat op om te demonstreren. ,,Er zijn nog meer Yasmeens”, riepen ze. In de rechtbank verklaarde haar nicht: ,,We hebben als gemeenschap een les geleerd. Geen herhaling. Je hebt een revolutie teweeggebracht. Laat geen enkele vrouw in onze gemeenschap meer overkomen wat jou is overkomen. Vergeef me dat ik er niet was. Vergeef me dat ik je niet heb kunnen redden.”

Volg het proces via de tweets van rechtbankverslaggever Saskia Belleman.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");