Nieuws/Binnenland
450081
Binnenland

Connexxion moet 7,5 miljoen betalen

Amsterdam - Busbedrijf Connexxion moet 7,5 miljoen euro terugbetalen aan de Belastingdienst vanwege een fraude met opleidingen. Daarnaast krijgt Connexxion van het Functioneel Parket een boete van 45.000 euro voor valsheid in geschrifte.

De zaak speelde in 2010 en kwam in 2014 aan het licht bij een controle van de Belastingdienst, waarna een onderzoek van de FIOD volgde. Een medewerker van Connexxion maakte met een instelling voor middelbare beroepsopleidingen illegale afspraken om de looptijd van beroepsopleidingen voor personeelsleden te verlengen. Hierdoor kon Connexxion onterecht extra belastingaftrek claimen. De medewerker is ontslagen. Een woordvoerder van Connexxion zegt dat het om een fors bedrag gaat, maar dat het bedrijf dit aan kan. De miljoenen zouden inmiddels zijn overgemaakt aan de Belastingdienst.

Het OM vindt de boete van 45.000 euro een passende straf voor de gepleegde strafbare feiten. ,,Wanneer de zaak voor de rechter zou zijn gebracht zou het OM tot een vergelijkbare strafeis zijn gekomen. Door de zaak met een transactie af te doen is een lange rechtsgang voorkomen’’, aldus een woordvoerder.