Nieuws/Buitenland
450086
Buitenland

’Bewijs moord Litvinenko wordt achtergehouden’

Londen - De Russische geheime dienst heeft indertijd opdracht gegeven voor de moord op de Russische spion Alexander Litvinenko. Dit gebeurde waarschijnlijk in opdracht van de Russische president Vladimir Poetin. Het ultieme bewijs daarvoor wordt niet geleverd, maar Britse media suggereren dat dit wordt achtergehouden vanwege veiligheidsoverwegingen.

Dit zijn de belangrijkste conclusies van een uitgebreid onderzoek naar de dood van Litvinenko. Die werd begin november 2006 vergiftigd in een hotel in Londen. Hij dronk daar met radioactief materiaal vermengde thee. Een gruwelijk en langzaam stervensproces was het gevolg. Litvinenko overleed een maand later. Op zijn sterfbed maakte hij al duidelijk dat hij dacht dat Poetin achter de moord zat.

De Britse regering heeft jarenlang niet veel moeite gedaan om de precieze gang van zaken te achterhalen. Weliswaar werden vrij snel twee andere Russische spionnen als daders aangewezen. Maar Rusland weigerde uitwijzing en daar bleef het bij.

Die situatie veranderde toen de Russen Oekraïne binnenvielen. Toen gaven de Britten toe aan het verzoek voor een onderzoek, iets waarvoor Marina Litvinenko, de weduwe van de vermoorde spion, onvermoeibaar had gepleit.

Het onderzoek zelf heeft meer dan een jaar geduurd en zorgde geregeld voor voorpaginanieuws. Zo was er niet sprake van een moordpoging, maar was een eerdere mislukt. In beide gevallen lieten de daders een spoor van radioactief materiaal achter in de Londense binnenstad. Dat was extra opmerkelijk omdat de moordaanslag plaatsvond in het Londense Millennium Hotel. Dat bevindt zich aan Grosvenor Square in de wijk Mayfair. Dat is hetzelfde plein waar zich ook de Amerikaanse ambassade bevindt. Op de vierde verdieping van die ambassade huist, naar verluidt, de CIA. De moord vond dus als het ware plaats onder de ogen van de Amerikaanse veiligheidsdienst.

Een advocaat van de Britse politie gaf begin vorig jaar al aan dat er duidelijk sporen waren in de richting van Poetin. Toch komt de harde conclusie nu als een verrassing. Het is de vraag wat de Britse regering zal doen. De toon richting de Russen is de laatste maanden enigszins gematigd. De Russische president is immers een belangrijke schakel in de situatie in het Midden-Oosten, waar hij (soms) helpt in de strijd tegen de IS-terroristen, maar vooral een hand boven het hoofd houdt van de Syrische president Assad, een politieke vriend van hem.