Nieuws/Binnenland
450088
Binnenland

Aantal ladingdiefstallen opnieuw gedaald

DRIEBERGEN - Het aantal ladingdiefstallen is vorig jaar met een vijfde gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen was ook al een forse daling te zien, van 23 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

In 2015 is 303 keer aangifte gedaan van diefstal of poging tot diefstal, meldt de politie donderdag. Het jaar daarvoor werd 381 keer aangifte gedaan. Ook het aantal aangiftes van diefstal van een compleet voertuig ging omlaag van 200 in 2014 naar 159 afgelopen jaar.

De daling komt volgens de politie door een betere samenwerking tussen onder meer de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de verzekeringsbranche de afgelopen jaren. Ook wordt ondernemers geadviseerd om bijvoorbeeld beveiligde parkeerplaatsen te gebruiken.

Onbeveiligde parkeerplaatsen zijn populaire plekken voor dieven. De meeste ladingdiefstallen gebeurden langs de A67. Ook langs de snelwegen A2 en A16 werd veel gestolen. Dieven hebben het met name gemunt op computerapparatuur, merkkleding en genotmiddelen. Die brengen in het illegale circuit namelijk veel geld op.

Verladersorganisatie EVO noemt de afname een goede ontwikkeling, maar vindt dat het aantal ladingdiefstallen nog verder omlaag moet. ,,Handels- en productiebedrijven lijden jaarlijks veel schade door de diefstallen. Zelfs als gestolen producten worden teruggevonden, zijn ze vaak niet meer te verkopen'', aldus de branchevereniging.