Nieuws/Buitenland
450115
Buitenland

Weduwe Litvinenko wil sancties tegen Rusland

LONDEN - Weduwe Marina Litvinenko heeft de Britse regering opgeroepen tot nieuwe sancties tegen Rusland. De vrouw van oud-spion Aleksandr Litvinenko toonde zich donderdag tevreden met de ,,vernietigende conclusies'' van de onderzoekscommissie die de moord op haar man onderzocht. Als eerste reactie zou Londen volgens haar moeten beslissen alle Russische diplomaten het land uit te zetten.

,,Ik ben zeer verheugd dat de woorden die mijn man sprak op zijn sterfbed, toen hij Poetin beschuldigde, zijn bewezen door een Engels hof'', zei ze staand voor het gerechtsgebouw tegen de pers. Overigens hielden de onderzoekers een slag om de arm: volgens hen heeft Poetin waarschijnlijk de hand gehad in de moord. Sluitend bewijs ontbreekt.

Marina Litvinenko vindt dat de Britse regering een inreisverbod moet instellen tegen president Vladimir Poetin en andere Russische functionarissen. Verder pleitte ze voor economische sancties tegen haar vroegere land.

Ze stelde een brief te hebben ontvangen van de Britse minister van Binnenlandse Zaken waarin actie wordt beloofd. Ze noemde het ,,ondenkbaar dat de premier niets zal doen met de vernietigende conclusies''.