Nieuws/Binnenland
450116
Binnenland

Opnieuw asielprotest Heesch

HEESCH - Opnieuw gaan maandag in Heesch honderden mensen de straat op uit protest tegen de asielplannen van de gemeente Bernheze. Onder de titel 'Demonstratie de waanzin van Moorman' wordt op Facebook opgeroepen tot een nieuw protest.

Meer dan tweehonderd mensen hebben inmiddels aangegeven dat ze aanwezig zullen zijn

,,Er wordt nog steeds niet geluisterd naar de bevolking van Heesch, Bernheze! Inmiddels is het duidelijk dat er geen discussie met de gemeente mogelijk is. Dacht het niet... Bernheze is er klaar mee, we eisen maandag niet alleen het verdwijnen van de azc plannen, maar ook het vertrek van de volledige Pro Den-Haag gemeenteraad", valt op de Facebookpagina te lezen.

De demonstratie valt maandagavond samen met een hoorzitting over de komst van vluchtelingen. Inwoners van Bernheze kunnen dan hun visie geven op het asielvoorstel van de gemeente. Raadsleden mogen ter verduidelijking vragen stellen. Een besluit wordt dan overigens nog niet genomen.

Maandag kwamen duizend mensen af op een protest tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum de gemeente Bernheze. Er ligt een voorstel om maximaal 500 asielzoekers voor tien jaar onderdak te bieden in een nieuw te bouwen asielzoekerscentrum in het buitengebied van Heesch. Die demonstratie liep uit de hand toen demonstranten op het gemeentehuis afstormden. Zij gooiden met eieren, zwaar vuurwerk, blokken hout en stenen naar de opgetrommelde ME en het gemeentehuis. De politie verrichtte drie arrestaties.

Het verhitte debat rondom de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum werd woensdag nog verder op scherp gezet toen de gemeente een dreigbrief ontving die door een kogel werd vergezeld. Volgens de politie is de brief vanwege de asielplannen van de gemeente verstuurd.