Nieuws/Binnenland
450119
Binnenland

NIEUWS

Gevaarlijke draaikolk in de Waal

Bij de doorlaten in de drempel waardoor Waalwater de nevengeul bij Lent instroomt, ontstaan 'levensgevaarlijke draaikolken'. Dat stellen bestuurders van de Stichting Watersport Nijmegen.

De draaikolken worden, als de Waal hoog staat, gevormd aan de buitenzijde van de drempel, daar waar het water binnenkomt. Vanaf de wandelroute die langs de zes inlaten loopt, zijn de wervelingen in het water goed zichtbaar. Soms liggen de draaikolken direct bij de inlaat, soms iets verder weg. Zeker bij de huidige hoge waterstand is het water er erg wild.

Vanaf eind maart of begin april is het gebied rond de drempel toegankelijk voor wandelaars. Wandelaars kunnen vanaf het Bastion onder de Verlengde Waalbrug door over een voetpad naar Wijnfort Lent. Halverwege lopen ze dan over de inlaatconstructie.

Volgens Hans Platenburg, projectleider van de Stichting Watersport Nijmegen, is vooral de combinatie van de draaikolk en de sterke zuiging onder het water voor de inlaten 'het grote probleem'. "Kom je in dit water terecht, dan red je het niet meer zonder hulp."

Platenburg heeft naar eigen zeggen ook al gehoord van een motorbootje dat er in gevaar is gekomen. Daarin zat een medewerker van het ontzandingsbedrijf dat in de geul aan het werk is. Het sloeg volgens hem bijna om door de kracht van de draaikolk.

Watersport Nijmegen heeft een proef gedaan met een grote speelgoedbeer. "Die beer werd direct naar beneden gezogen en kwam klem te zitten tegen de stalen roosters bij de inlaat. Je bent kansloos als je hier in het water terechtkomt", waarschuwt Platenburg.

Watersport Nijmegen heeft de situatie al per brief onder de aandacht gebracht bij de gemeente. Die heeft de brief doorgestuurd naar Rijkswaterstaat. Deze wijst er in een reactie op dat honden er niet los mogen lopen, zoals ook langs de rest van de Waal. De rivier is gevaarlijk, ook bijvoorbeeld tussen de kribben, aldus Rijkswaterstaat.