Nieuws/Binnenland
450133
Binnenland

Geen misdrijf bij verdwenen Arnhems gezin

ARNHEM - Het gezin dat op mysterieuze wijze was verdwenen uit hun koopwoning in de Arnhemse wijk Schuytgraaf, is niet ten prooi gevallen aan een misdrijf. Dat stelt de politie na grondig onderzoek in de woning.

“Door het onderzoek hebben we inmiddels wel contact met de hoofdbewoner, de vader des huizes”, aldus politiewoordvoerder Paul Koetsier. Of het gezin nog bijeen is, kan hij niet zeggen.

De politie startte gisteren een groot onderzoek, nadat bekend werd dat vader, moeder en hun twee schoolgaande kinderen een jaar of acht geleden al met de Noorderzon waren vertrokken. Buurtbewoners hadden geen idee waar het gezin sindsdien verbleef of wat de aanleiding was voor het plotselinge vertrek.

“Nu we contact hebben met de hoofdbewoner, kunnen we doorgaan met het onderzoek. Maar, iedereen is in dit land vrij om te gaan en te staan waar hij of zij wil. Er is dus geen reden voor een strafrechtelijk onderzoek. We hebben wel alles willen onderzoeken, omdat het gezin van de aardbodem leek te zijn verdwenen’, aldus Koetsier.

Het sporenonderzoek heeft woensdag de hele dag geduurd. De straat Vlinderhoeve was afgezet en voor de woning stond een politiecontainer. De recherche was met diverse voertuigen ter plaatse. Ook onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut waren daarbij aanwezig. De woning was afgeschermd met hekken.

Vanwege privacybelangen doet de politie geen verdere mededelingen. De woning van het gezin is tien jaar geleden gebouwd en staat leeg sinds het mysterieuze vertrek.

Irritatie

De actie leidde tot irritatie bij de vader van Nils. „De politie doet een onzinnig onderzoek. Er is niets aan de hand”, zegt de aangeslagen Zweed die al vijftig jaar in Nederland woont.

„Ik heb contact met zowel mijn zoon, als zijn kinderen en vrouw”, benadrukt hij vanuit Maastricht. Waar het gezin verblijft, wil hij echter niet zeggen. „Ze willen absoluut geen contact. Ze zijn er ooit vertrokken omdat ze met een restschuld zaten.”

Waarom er dan een groot onderzoek in de woning in Arnhem plaatsvond, is voor hem een raadsel. „Dat huis staat al heel lang leeg en mijn zoon kreeg het niet verkocht. Daar is de markt gewoon niet naar. Daarom staat er ook geen bord in de tuin. Gaat de politie nu alle leegstaande koopwoningen onderzoeken?”

Recent was bij de politie informatie binnengekomen die aanleiding gaf tot het het onderzoek. Wegens privacybelangen worden verder geen mededelingen gedaan, zo stelt de politie.