Nieuws
450201
Nieuws

Oproep

Op bedevaart

Heeft u weleens een pelgrimsroute gelopen? Waar en wanneer, en vooral: waarom? En bracht het de verwachte inkeer, of wat er dan ook van werd verwacht? Of: is het misschien juist de bedoeling dat je die hoge verwachtingen bijstelt?

Vorige week zag ik op de Vakantiebeurs verschillende aanbieders van pelgrimstochten, vaak bescheiden tussen al het geweld van luxueuze reizen. Alhoewel…. Ik denk bij een pelgrimstocht aan wandelaars met eenvoudige knapzakjes op de rug, maar er bleken ook al tochten te zijn gevat in een 'arrangement van een week'met bagagevervoer en gezellige onderkomens'.

Hallo! Is dat wel helemaal de bedoeling? Een vriendin van mij liep de Camino de Santiago. Niet vanuit haar Rotterdamse huis, maar vanuit een startpunt waarna ze nog zes weken te voet moest afleggen. Onderweg sliep ze met haar pelgrimspas in zogenaamde refugio’s, eenvoudige hostels met slaapzalen en een keukentje.

Ik had er vooraf mijn twijfels over, want ze is nogal van de luxe. Een Golf cabrio en dure kleding, dat werk. Maar ze kwam helemaal stralend thuis en heeft het nog steeds regelmatig over die heel speciale tocht. De gesprekken onderweg vooral, met totaal onbekenden. Toch werd er dan al heel snel tot de kern gekomen, persoonlijke zaken uitgewisseld. Want iedereen is met een bepaald doel of een speciale reden op stap gegaan, vaak omdat er sprake is van een keerpunt in het leven.

De tocht naar Santiago de Compostella is natuurlijk heel bekend, maar er zijn nog meer pelgrimsroutes, overal ter wereld. Wat zijn de meest bijzondere en waarom? En wat heeft het gebracht, buiten simpelweg een paar weken rust en ‘weg’ uit deze hectische wereld? Of is dat al genoeg?

Laat het mij uw bevindingen weten via checkpoint@telegraaf.nl