Nieuws/Buitenland
450240
Buitenland

Water staat Merkel tot de lippen

Berlijn - Kanselier Merkel loopt vanwege de vluchtelingencrisis op eieren. Woensdagavond vertrok ze naar haar grootste critici, in het hol van de leeuw in Beieren. Daar weigerde regeringspartij CSU haar koers nog te volgen, net als de helft van onze oosterburen en een derde van haar conservatieve fractie.

De Duitse president Joachim Gauck waarschuwde in Davos dat de solidariteit van zijn landgenoten „niet oneindig is”. De voormalige dominee uit Rostock bekritiseerde woensdag Arabische vluchtelingen en Duitse moslims: „Niet alle migranten hebben de Europese normen en waarden overgenomen.”

Het staatshoofd vreest voor de tolerantie en de vrouwenemancipatie na de aanrandingen en berovingen in de nieuwjaarsnacht in Keulen. „We kunnen niet iedereen opnemen”, verklaarde Gauck in de Zwitserse bergen ten overstaan van een zwaar bewaakte elite van regeringsleiders en bestuursvoorzitters.

Oostenrijk

Buurland Oostenrijk besloot woensdag een bovengrens van 37.500 asielzoekers. Dat aantal wordt waarschijnlijk snel gehaald; bij ruim een miljoen vluchtelingen die vorig jaar het Alpenland doorkruisten en negentigduizend die er daadwerkelijk asiel aanvroegen. „Ons systeem is hierop niet berekend”, gaf vice-kanselier Reinhold Mitterlehner toe. Momenteel bouwt Oostenrijk bij de grensplaats Spielfeld een vier kilometer lang hek. Soldaten en politie controleren er de vreemdelingen.

Onderwijl ging kanselier Merkel woensdagavond voor de tweede keer in veertien dagen naar Beieren, om haar dwarse coalitiepartner CSU in het kabinet te houden. Haar gang naar Canossa bleek zwaar, want de Zuid-Duitsers pleiten net als de Oostenrijkers voor een maximum aantal vluchtelingen en het sluiten van de grens. Ook dreigen ze met een klacht voor het Grondwettelijk Hof en een principiële beslissing van het parlement in Berlijn over het asielbeleid.

De populariteit van Merkel keldert, en tegelijkertijd wint de rechtse protestpartij AfD er elke dag kiezers bij. Merkels CDU zakte van 41 naar 33 procent van de stemmen, de AfD zou bij nieuwe verkiezingen met 13 procent met stip in de Bondsdag komen. Desondanks weigert de publieke omroep SWR de rechtse partij toegang te verlenen tot een lijsttrekkersdebat.