Nieuws/Buitenland
450247
Buitenland

Academy moet beter kijken

AMSTERDAM - Zijn gekleurde acteurs dit jaar willens en wetens beroofd van hun Oscarnominaties door de Academy? Dat is moeilijk vol te houden. Aannemelijker is dat de stemmers door een bril kijken die de acteerprestaties van niet-blanke spelers vrijwel weg lijkt te filteren.

Dat heeft alles te maken met de samenstelling van de Academy of Motions Pictures Arts & Sciences. Een onderzoek van de Los Angeles Times uit 2012 wees uit dat van de zesduizend leden zo’n 94 procent blank was. Van de stemgerechtigden had slechts twee procent een Afro-Amerikaanse achtergrond, de groep Latino’s was al even klein. Nog een belangrijk punt: slechts veertien procent bleek jonger dan 50, terwijl de gemiddelde leeftijd van Academy-leden zelfs 62 jaar was.

Straight Outta Compton is daarvan direct de dupe, net als acteurs als Jason Mitchell en Corey Hawkins die daarin prestaties leveren die best een nominatie waard waren geweest. Het gros van de Academy heeft immers niets met de hiphop-cultuur die die in deze film wordt geportretteerd. En dat een rapnummer als Fuck Tha Police hier op het witte doek als een soort volkslied wordt aangeheven, was veel stemmers ongetwijfeld ook een doorn in het oog.

Dat voor Creed wél Sylvester Stallone werd genomineerd, maar niet de jonge zwarte hoofdrolspeler Michael B. Jordan, heeft dan weer alles te maken die de sympathiefactor die ‘Sly’ bij de Academy geniet, zeker nu hij voor deze film opnieuw in de huid van boksheld Rocky Balboa kroop. Maar de zwarte acteur die dit jaar wél echt een Oscar-nomintie had verdiend, was Idris Elba voor zijn charismatische schurkenrol in Beasts of no nation, waarin hij de commandant speelt van een legertje Afrikaanse kindsoldaten.

Dat zelfs Elba buiten de boot viel, kan met wat goede wil gezien worden als pure pech. Toch slaat dat hoe dan ook een flinke deuk in het imago van de Academy. Meer culturele diversiteit onder de Oscar-stemmers is een must, maar daarnaast zullen zij gewoon ook beter moeten kijken. Af met die bril.