450275
Nieuws

Ontslagen fiscalist eist dossier van KPMG

Amsterdam - “Ik wist niet wat me overkwam. Plots stond Wiebe Cnossen vlak voor me. Alsof hij op het punt stond me neer te slaan.”

Tot voor kort was fiscalist Ad Aerts (57) partner bij KPMG Meijburg, waar hij de afgelopen 28 jaar belastingadviezen gaf aan een reeks van internationale klanten. “Ik zette in m’n eentje drie miljoen euro per jaar om voor dit bedrijf.”

Kort geding

Aerts beantwoordde dinsdagmiddag vragen van de rechter in het kort geding dat hij zelf had aangespannen tegen zijn voormalige werkgever. Via de voorzieningenrechter eist hij onder meer zijn personeelsdossier op, de omzetcijfers van hem en zijn voormalige collega-partners en alle interne correspondentie over het uit de hand gelopen conflict met financieel directeur Cnossen dat uiteindelijk leidde tot zijn gedwongen vertrek.

De dossiers wil Aerts gebruiken in een bodemprocedure waarmee hij zijn ontslag gaat aanvechten. Daarnaast zal hij KPMG Meijburg aansprakelijk stellen voor de schade die hij door het eenzijdig opzeggen van zijn partnerovereenkomst heeft opgelopen.

'Wegkapen'

“Meijburg vertelt aan klanten dat hij om gezondheidsredenen is vertrokken, maar dat zeggen ze uitsluitend om die klanten zo zelf te kunnen wegkapen”, aldus zijn advocaat.

Het conflict tussen Aerts en financieel bestuurder Wiebe Cnossen vond afgelopen voorjaar plaats. Nadat Aerts een complimenteuze speech had gehouden voor een jonge collega die twee leden van de Quote-500 als veelbelovende nieuwe klanten had weten te strikken, en hij hem daarvoor een fles champagne cadeau deed, zou Cnossen de afdeling met geheven vuist zijn opgestormd.

Jubelende speech

Cnossen was boos omdat dezelfde collega een slechte beoordeling zou krijgen en Aerts daar met zijn jubelende speech dwars doorheen fietste. De collega, van Marokkaanse afkomst, meldde zich hierop ziek en diende een klacht in tegen Cnossen wegens discriminatie en bedreiging.

“Vervolgens kwam ik in een Kafka-achtige setting terecht, aangezien Cnossen het hele gebeuren ontkende en zelfs een onware officiële verklaring naar het bedrijf had afgelegd; een zelf gefabriceerde waarheid. Ik heb hem nog gevraagd of hij misschien slecht in z’n vel zat vanwege de scheiding waarin hij zich op dat moment bevond, maar hij wuifde het weg. En iedereen in het bedrijf geloofde hem”, vertelde Aerts, zijn handen in de lucht stekend.

'Geen vertrouwen'

Maar volgens de advocaat van KPMG Meijburg, terzijde gestaan door senior-partner Rob Houweling, staat het genoemde conflict met Cnossen eigenlijk los van de beëindiging van de overeenkomst met Aerts.

“Hoewel het veelzeggend is dat hij steeds naar geweld blijft verwijzen, dat er niet geweest is. Binnen de maatschap bestaat er geen enkel vertrouwen meer in de heer Aerts. Er is dan ook vrijwel unaniem besloten om de overeenkomst met hem te verbreken.” Ook zakelijk zou het vertrouwen in Aerts zijn verdwenen.

'Zéér risicovol'

“Hij heeft klanten gevraagd om vooraf te betalen voor controversiële fiscale oplossingen, die achteraf zéér risicovol bleken. In feite wordt Aerts beschouwd als een ‘loose canon’, zonder enige zelfkritiek. Diverse klanten eisen hun geld inmiddels terug”, aldus de advocaat.

De voorzieningenrechter beslist over twee weken of KPMG Meijburg de door Aerts opgeëiste documenten moet afstaan.

Lees hier eerdere artikelen over KPMG