Nieuws/Binnenland
450285
Binnenland

Zika aangetroffen op Sint Maarten

Killermug brengt nieuw gevaar

WILLEMSTAD - Nederlanders in de Cariben zetten zich schrap voor een epidemie van het nieuwe zika-virus dat in Brazilië al duizenden hersenafwijkingen bij baby’s heeft veroorzaakt. Het eerste geval van zika op het eiland Sint Maarten is vandaag bevestigd.

Verspreiding van de door de killermug overgebrachte aandoening naar andere Nederlandse eilanden is ,,slechts een kwestie van tijd’’, waarschuwt de Curaçaose insectenkenner Gisette Seferina. De eerste bevestiging op het Franse deel van Sint Maarten betreft een persoon van het mannelijke geslacht.

Jaarlijks bezoeken zo’n honderdvijftigduizend Nederlandse toeristen het eiland Curaçao. Talloze andere Hollanders reizen naar Arubaanse stranden, Sint Maarten of Caribisch Nederland. Voor al die reizigers geldt de komende maanden: insmeren tegen muggen is zeker zo belangrijk als een tube zonnecrème.

Seferina: ,,Vooral enkele uren rond zonsopgang en zonsondergang, wanneer de Aedes egypti massaal uitvliegt om zich te voeden.’’ Deze tijgermug die zika kan overbrengen leeft al op de eilanden. ,,Het wachten is op een besmet persoon die hier arriveert en wordt gebeten.’’

Te laks met aanpak

Op die manier kon anderhalf jaar geleden ook het virus chikungunya over het eiland razen. In 2014 en 2015 zadelde die ziekte meer dan twintigduizend Curaçaoënaars – en Hollandse vakantiegangers - op met hoofdpijn, koorts en pijnlijke gewrichten. Toen was de overheid te laks geweest met de aanpak van broedplaatsen en de tijdige verspreiding van meertalige folders.

Coalitiepartij PNP op Curaçao is er niet gerust op dat de voorbereiding tegen de virusziekte dit keer wel goed loopt. ,,Het ontbreekt nog steeds aan een goede bewustwordingscampagne onder de bevolking’’, vreest PNP-parlementariër Humprey Davelaar. Volgens hem is een drastische mentaliteitsverandering nodig: overal horren voor deuren en ramen en kieren afdichten. En goed getraind medisch personeel om iedereen te overtuigen.

De nieuwe minister Siegfried Victorina (Volksgezondheid) lijkt tenminste een paar lessen te trekken uit die eerdere chikungunya-epidemie. Hij liet eerder blijken zich bewust te zijn van het gevaar van rondslingerend afval. Victorina: ,,Eén op de drie huizen heeft een muggenbroedplaats rondom de woning.’’

Opruimen gebeurt nu wel voortvarend. ,,Schoonmaakteams gaan nu alle wijken door’’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur in Willemstad. Ook worden sindskort schepen en vliegtuigen beter gecontroleerd. Zolang er afval blijft liggen, houdt de mug echter vrij spel.

Zwangere vrouwen

Zika-symptomen ( koorts, rode uitslag, hoofdpijn) zijn milder dan chikungunya of dengue. Maar de ziekte is risicovol voor zwangere vrouwen. In Brazilië zijn al 3.500 gevallen bekend van baby’s met microcefalie, waardoor ze worden geboren met een kleinere schedel. Zodra het virus onze Caribische eilanden bereikt, draagt de killermug een potentiële cocktail van ellende bij zich: dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zika.

Seferina: ,,Wie na zijn vakantie ook nog een leuke tijd wenst, zorgt ervoor dat hij zich goed insmeert en lange mouwen en een lange broek draagt. Het interesseert die mug niet of hij je in je dikke teen moet steken.’’