Nieuws
450286
Nieuws

5 x

Maak kennis met het mediterrane dieet op Kreta

Kreta staat bekend als het Griekse eiland waar je een prima strandvakantie kunt hebben. Zon, zee & strand trekken jaarlijks vele toeristen naar dit eiland. Dat er buiten de kust nog veel meer te ontdekken is, weet niet iedereen. Ga eens de binnenlanden in en zie waar het lekkere Mediterrane eten vandaan komt. Maak kennis met de bergen en het platteland van Kreta en proef de heerlijke olijfolie, wijnen én raki. Een ding is zeker, je zult op het platteland en hoog in de bergen weinig toeristen treffen. 5x een kijkje in het Mediterrane dieet van Kreta (het Kretenzer dieet).

1. Olijven & olijfolie

Zodra je van de kustlijn af gaat en richting Archanes rijdt, kom je in de wereld van de olijven. Het binnenland heeft veel olijfgaarden, waar velen gezinnen hun inkomsten mee verdienen. De olijven worden geoogst van eind november t/m maart, als de olijf bijna rijp is. De olijven zijn dan paarsig van kleur. Het oogsten gebeurt tegenwoordig mechanisch. Na het oogsten worden de olijven in jute zakken naar een olijffabriek gebracht. Hier worden de geoogste olijven geperst tot de lekkerste olijfolie.  Het restant wordt gebruikt voor de raki. Ga je olijfolie kopen en wil je verzekerd zijn van goede kwaliteit? Let dan vooral op de datum. Hoe jonger hoe beter voor de smaak, dit in tegenstelling tot wijn. Verder kies je het beste voor een donkere fles, Extra Virgin olie en als de naam van de regio en producent erop staan dan kan je er zeker van zijn dat je een kwalitatief goede olijfolie in handen hebt.

2. Sinaasappels en citroenen

Aan de westkant van Kreta, waar het klimaat gunstig is, vind je ook veel sinaasappel- en citroen boomgaarden. De meeste boomgaarden worden zo natuurlijk mogelijk behandeld. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en het fruit wordt nog met de hand geplukt. Een boom levert Citroenen worden veel gebruikt bij het op smaak brengen van de gerechten. Van sinaasappels worden zoete snoepjes gemaakt. Ook worden beiden wel gebruikt in de raki, de traditionele sterke drank van Kreta die ook lokaal wordt gebrouwen met als belangrijkste ingrediënt de restanten van de olijven na persen.

 

3. Schapen en kazen

In het Psiloritis gebergte van Kreta zie je overal schapen en geiten lopen, al dan niet begeleid door een herder. Van de melk van deze geiten worden twee verschillende soorten kaas gemaakt, die typisch zijn voor Kreta: de Mizithra en de Kefaloryri. De Mizithra is een zachte milde kaas, terwijl de Kefaloryri een harde, vrij zoute kaas is. Ze worden beiden gebruikt in de typische Kretenzer keuken. In veel (meer lokale) winkels zijn de kazen te koop. Het Psiloritisgebergte is ook een zeer mooi gebied om doorheen te rijden of om wandelingen te maken. Je hebt op verschillende plekken mooie vergezichten.

 

4. Dakos

Dakos is een  van de meze gerechten van Kreta. Mezedes zijn kleine gerechten die samen op tafel gezet worden en die gedeeld worden met elkaar, de Griekse variant van de tapas.  Op Kreta eet je nooit alleen, maar deel je je eten altijd met je tafelgenoten. Dakos wordt ook wel eens de Griekse Bruscette genoemd. Heerlijke hard gebakken broodjes met daarbovenop gebakken tomaat, kaas en olijfolie. Ben je op Kreta zorg dan zeker dat je ze een keertje proeft, ze zijn echt heerlijk.

 

5. De Kretenzer keuken

Als je wilt kennismaken met de Kretenzer keuken, breng dan zeker een bezoek aan Restaurant Kritamon in Archanes. Chefkok Dimitris Mavrakis is een voorstander van de gezonde kretenzer keuken. Uit onderzoek blijkt dat deze keuken namelijk minder hart- en vaatziekten en kanker veroorzaakt dan vele andere keukens. Deels wordt dat toegewezen aan het gebruik van gezonde ingrediënten en het gebruik van natuurlijke vetten zoals olijfolie. Dimitris gebruikt veel lokale producten in zijn gerechten. Groenten en kruiden haalt hij gewoon uit de bergen. En ook de andere producten komen van het eiland. Dat je er naast de traditionele (simpele) gerechten ook modern mee kunt koken, laat Dimitris in zijn restaurant zien.

 

Meer informatie bij het Verkeersbureau van Griekenland of Incrediblecrete.gr