Nieuws/Binnenland
450291
Binnenland

’Kom ook bij ons langs’

Homovluchtelingen willen koning

Alphen aan den Rijn - Getreiterde roze asielzoekers uit de noodopvang in Alphen aan den Rijn hebben een open brief geschreven aan koning Willem-Alexander. Ze nodigen ons staatshoofd uit voor een bezoek om te kijken naar hun moeilijke situatie. De groep zegt al maanden last te hebben van intimidatie, discriminatie en geweld.

“We zagen een foto van u in het nieuws en kunnen bijna niet geloven dat u in een opvangkamp was voor asielzoekers. Al die mensen die om u heen staan, zien er niet uit als wij. We nodigen u uit om op bezoek te komen”, schrijft hulporganisatie LGBT Asylum Support namens tien roze asielzoekers.

In de brief schrijven ze dat homo’s door een hel gaan in de noodopvanglocatie in Alphen aan den Rijn: “We zijn hier minder dan minder. We willen heel graag aan u en uw vrouw Maxima vertellen wat er hier gebeurt en waarvan het COA telkens in de kranten zegt dat het niet zo is. We horen hoe goed uw vrouw omgaat, een groot hart heeft en steun geeft aan LHBT Nederlanders. Daar willen wij ook bij horen.”

De hulporganisatie geeft namens de anonieme groep vluchtelingen aangrijpende voorbeelden van incidenten: “Wij zijn geslagen, vernederd, bespuugd, uitgescholden, aangerand, verkracht en aan ons wordt gevraagd of we tegen betaling seks willen hebben met andere mannen hier.”

Vrijwilliger Sandro Kortekaas laat weten dat de asielzoekers hulp hebben gekregen bij het maken van de brief, omdat ze zelf nog niet goed genoeg de Nederlandse taal beheersen. Het is volgens hem geen ludieke actie: “We zijn heel erg serieus en hopen dat de koning komt kijken.”

Afgelopen najaar sloeg een andere homo-hulporganisatie alarm over pesterijen in Alphen aan den Rijn. Eén roze asielzoeker zou een zelfmoordpoging hebben gedaan.