450301
Buitenland

Duits-Turkse actie tegen mensensmokkelaars (2)

BERLIJN - De Duitse en Turkse politie hebben tegelijkertijd invallen gedaan bij een grote actie tegen mensensmokkelaars. In Duitsland werden vijf mensen aangehouden, in Turkije tien. Ze worden ervan verdacht meer dan 1700 mensen in gammele bootjes via de Middellandse Zee illegaal naar Europa te hebben gebracht.

In Duitsland waren zo'n vijfhonderd politiemensen betrokken bij invallen in zestien woningen en een bedrijfsruimte in zes deelstaten, onder andere in Berlijn en Hannover. Bij de actie waren ook leden van de antiterreureenheid GSG 9 betrokken. De arrestanten zijn Syriërs. In Turkije waren er invallen in Istanbul, Izmir en de havenstad Mersin. Onder de arrestanten daar is het vermoedelijke brein achter de bende.

De bende liet de vluchtelingen op nauwelijks zeewaardige vaartuigen zonder bemanning de oversteek maken. De migranten, vooral Syriërs, betaalden duizenden euro's voor de overtocht. In Duitsland zijn ongeveer 250 asielzoekers ondervraagd die op die manier in Europa waren gekomen.

De Turkse onderzoekers verklaarden dat ook extremisten van Islamitische Staat en Koerden van de verboden arbeiderspartij PKK zich met mensensmokkel bezighouden.