Nieuws
450303
Nieuws

'Automobilist onverzekerd bij code rood'

Automobilisten lopen het risico dat zij schade niet van hun verzekeraar vergoed krijgen als ze bij gevaarlijk winterweer de weg opgaan. In Noord-Nederland gold deze maand enkele dagen code rood wegens verraderlijke gladheid.

„Ga je bij code rood de weg op en loop je schade op, dan hangt het van de dekking en de toedracht af in hoeverre de schade wordt vergoed. Bij roekeloos rijgedrag wordt de schade aan anderen wel vergoed, maar heeft de verzekeraar het recht deze schade op de bestuurder te verhalen”, zegt Laurens Boumedyan, schadeadviseur bij verzekeraar Generali.

Roekeloos

Onder roekeloos rijgedrag wordt heel onverantwoord en uitzonderlijk rijgedrag verstaan, waarbij te verwachten valt dat er schade zal ontstaan. Het is nog net niet de opzet van de bestuurder om schade toe te brengen, maar het rijgedrag is gevaarlijk en ver verwijderd van wat de gemiddelde bestuurder zou doen. 

Bij een allrisk autoverzekering wordt de schade aan de eigen auto na zulk onverantwoord rijgedrag niet vergoed. Bij de schademeldingen die deze maand bij Generali binnenkwamen tijdens code rood, was daar overigens geen sprake van.

Afstand houden

Boumedyan raadt bestuurders aan om bij winterweer voldoende afstand te houden, de snelheid aan te passen en winterbanden te gebruiken.