450306
Buitenland

Topoverleg over strijd tegen IS in Brussel

De Verenigde Staten hebben alle 26 landen die deelnemen aan de coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) opgeroepen om binnenkort topoverleg te voeren in Brussel. Ministers van Defensie Ash Carter wil met zijn ambtgenoten overleg voeren over ,,verdere bijdragen aan het gevecht'', zei hij woensdag na een overleg over hetzelfde onderwerp in Parijs.

De Verenigde Staten hebben alle 26 landen die deelnemen aan de coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) opgeroepen om binnenkort topoverleg te voeren in Brussel. Minister van Defensie, Ash Carter, wil met zijn ambtgenoten overleg voeren over ,,verdere bijdragen aan het gevecht'', zei hij woensdag na een overleg over hetzelfde onderwerp in Parijs.

Het overleg in Brussel staat gepland voor over drie weken, er is dan ook al regulier NAVO-overleg. Ook Nederland doet mee aan de luchtaanvallen op IS in Irak. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk bombarderen IS ook in Syrië. Los van de internationale coalitie voert Rusland op eigen gelegenheid bombardementen uit. De Russen zijn samen met Iran de belangrijkste bondgenoten van het regime in Damascus.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) liet na het overleg in Parijs weten dat IS in het defensief is gedrongen en dat het nu zaak is ,,dat we doorpakken en de strop om de nek van ISIS verder aantrekken''. We zullen niet stoppen tot IS definitief is verslagen, aldus de minister.

De zeven landen die aan het overleg deelnamen (Frankrijk, VS, Australië, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Nederland) hebben volgens Hennis besloten de strijd op te voeren. Er zal meer worden samengewerkt met andere militaire en niet-militaire partners. Ook moet de militaire operatie meer gaan aansluiten bij het proces om voor meer politieke stabiliteit te zorgen.

Ook in het Zwitserse Genève zijn binnenkort gesprekken over Syrië. De Syrische regering gaat daar vanaf aanstaande maandag in gesprek met oppositiegroepen, zei de Russische minister Sergej Lavrov woensdag. Hij sprak in Zürich zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry over het onderwerp en benadrukte nog eens het belang van goede diplomatie tussen beide landen.

IS zit bij de gesprekken in Zwitserland niet om de tafel.