450345
Binnenland

Lagere straf voor dodelijke overval

DEN HAAG - Hij overviel in 2012 een 81-jarige licht dementerende man in diens woning in Capelle aan den IJssel. Er ontstond een worsteling en daarbij bracht hij de bejaarde man om het leven, onder meer door een kussen op zijn hoofd te drukken. Daarom moet de 23-jarige Saferio D. een celstraf van negen jaar uitzitten, besliste het gerechtshof in Den Haag woensdag.

D. was eerder veroordeeld tot elf jaar celstraf. Zowel justitie als de verdachte ging daartegen in beroep. De straf valt nu lager uit, omdat hij destijds pas twintig was.

Het slachtoffer woonde in thuiszorginstelling De Zellingen. D. had van zijn halfzus Stefanie P. (29), die daar had gewerkt, gehoord dat het slachtoffer misschien geld had. Ook legde ze uit hoe hij binnen kon komen. Uiteindelijk maakte hij een kluisje met medicijnen en 7,50 euro buit. Tijdens de inbraak werd D. betrapt door de bewoner.

D. had ook nog acht maanden voorwaardelijk openstaan. Hij zat namelijk nog in de proeftijd na een eerdere veroordeling voor het voorbereiden van diefstal met geweld. Die straf moet hij nu ook uitzitten.

De halfzus werd ook veroordeeld, maar ze hoeft niet terug de gevangenis in. Ze kreeg 100 dagen celstraf, waarvan 96 dagen voorwaardelijk. De vier onvoorwaardelijke dagen heeft ze al uitgezeten. Daarnaast kreeg ze een taakstraf van 160 uur.

D's toenmalige vriendin, de nu 21-jarige Annabelle S., was door de rechtbank veroordeeld tot elf maanden jeugddetentie, omdat zij had geholpen bij de voorbereiding van de overval.